Skribent

Mats Karlsson

28 juli 2010 | 10:52

Stjärnorna i Trollhättan

(Fotograf: Calle Andersson) Lars von Trier drar snart igång inspelningen av "Melancholia" i Trollhättan och i måndags var det dags för presskonferens.

Presskonferenser kan lätt bli tillrättalagda och förutsägabara, men när det handlar om Lars von Trier vet man aldrig vad som ska hända. Blygsamhet och ödmjukhet har aldrig varit danskens grej.

Kiefer Sutherland, Kirsten Dunst, John Hurt, Charlotte Gainsbourg, Stellan och Alexander Skarsgård när några av skådespelarna som har roller i von Triers "Melancholia". Filmen ska handla om jordens undergång, men mer än så vill inte regissören berätta.

Många journalister hade samlats i Trollhättan för att få reda på mer om filmen och regissörens tankar om den, men det tog von Trier ingen större hänsyn till.

- Jag försöker säga så lite som möjligt, sa von Trier.

Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst vill heller inte avslöja för mycket, men säger att filmen handlar om människors reaktioner och känslor i vetskapen att en planet kommer att kollidera med jorden.

Kiefer Sutherland sa under presskonferensen att han kände sig nöjd med manuset.

- Jag hade kunnat nöja mig med att servera maten under inspelningarna eller bara titta på. Jag är glad över att få vara med, sade han under en presskonferens.

- Filmen har ett science fiction element men är som Lars von Triers alla filmer i grund och botten ett drama, säger han.

Men på frågan hur filmen kommer att se ut svarar von Trier:

- Filmen kommer att se ut som skit, säger den excentriske danske regissören.

Men trots hur von Trier uttrycker sig har han skådespelarnas fulla stöd.

- Lars har ett unikt sätt att porträttera kvinnor, när jag läste manuset hittade jag mer och mer poesi i det. Ingen skådespelare skulle tacka nej till att jobba med honom, säger Kirsten Dunst.

- I dag spelade jag för första gången in en scen utan att repetera, det var fantastiskt, säger Keifer Sutherland.

Von Trier avslöjade dock efter en stund att Kirsten Dunsts och Alexander Skarsgårds karaktärer kommer att gifta sig med varandra och att det blir Stellan som spelar best man.

- Det är alltid roligt att jobba med duktiga skådespelare som Alexander, och jag blir glad när jag ser honom, berättar Stellan.

Inspelningarna ska pågå till september och den färdiga filmen har planerade biopremiär i maj nästa år.

| 28 juli 2010 10:52 |