Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 november 2021 | 10:10

Stellan Skarsgård försvarar superhjältefilmerna

Svenske skådespelaren kastar sig in i debatten efter Ridley Scotts och Martin Scorseses kritik.
Stellan Skarsgård står på tur för att besvara den klassiska frågan om superhjältefilmens plats i världen. Efter att regissören Martin Scorsese har kallat genren ”en nöjesparksattraktion” och Ridley Scott meddelat att han anser filmerna vara ”tråkiga som fan” har Stellans mer nyanserade svar fått många reaktioner i sociala medier.

- Jag har ingenting emot superhjältefilmer. Jag har varit med i ett par av dem, och de har definitivt sin plats, säger skådespelaren bakom Marvel-karaktären Dr. Erik Selvig till The Guardian.

- Problemet är att marknaden styr, och små independent-biografer får knappt finnas utanför storstäderna. Det finns inga distributionskanaler för alla filmer på mellanbudget, som har de bästa skådespelarna och de bästa manusen, för de kan inte hosta upp 3 miljoner dollar på marknadsföring. Om biograferna tar in dem så försvinner de efter en vecka.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Stelan Skarsgård har synts i "Avengers" och "Thor: The Dark World".
 

"Publikens åsikter har ingen chans"

 
Skarsgård förklarar att en film som ”Gudfadern” gick upp på 100 biografer i USA för snart 50 år sedan, medan storfilmer idag går upp på 4000 dukar. ”Gudfadern” hade enbart små annonser i New York Times, men kunde växa tack vare att snacket spred sig.

- Folkets åsikter har ingen chans längre. Och det är synd. Jag tycker vi ska ha Marvelfilmer och ”berg-och-dalbanefilmer”. Vi borde också ha andra slags filmer. Och där ligger problemet, när studios styrs av företag som inte bryr sig om de säljer film eller tandkräm, så länge de får sin avkastning.
 
 
Ett twitter-inlägg med Stellans svar hyllas på Twitter med nära 60 000 likes.
 
| 28 november 2021 10:10 |