Film

Skribent

MovieZine

11 april 2023 | 09:20

Stellan Skarsgård belönas med hederspris

Skådespelaren Stellan Skarsgård tilldelas Sveriges Biografägareförbunds hederspris 2023. "Väldigt kul", kommenterar han.
Sveriges Biografägareförbunds hederspris instiftades förra året i samband med premiärupplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival. Det första priset gick till skådespelerskan Harriet Andersson och årets pris tilldelas Stellan Skarsgård.
 
Motiveringen lyder: ”För fantastiska skådespelarinsatser med imponerande bredd och stor tonsäkerhet, vilket berikat den svenska biografpubliken under flera decennier.”
 
– Det är ju väldigt kul. Framför allt så är det roligt för att Harriet fick det förra året, hon är ju en gud för oss, säger Stellan Skarsgård och fortsätter:
 
– Men priser är priser, man blir glad för att någon uppskattar vad man gör men det går inte att tävla i det, man kan inte säga att man kan vinna över andra på något sätt. Det är ett bevis på uppskattning.
 
Priset är ett samarbete med Värnamo Filmhistoriska Festival som äger rum 20–23 april. Stellan uppmärksammas på festivalen, men eftersom han befinner sig utomlands på filminspelning delas priset ut vid ett senare tillfälle.
 
Stellan Skarsgård kommer dock att uppmärksammas under festivalen. Innan visningen av ”God afton, herr Wallenberg”, visas ett program med bilder och filmklipp från Stellans karriär.
 
Att ”God afton, herr Wallenberg” visas under festivalen gläder honom:
 
– Det är en av de filmer som har betytt mest för mig på många sätt. Många av de människor som Raoul Wallenberg hade räddat levde kvar där och gamla damer kom fram och tog på mig, jag spelade ju Wallenberg. Då blev det inte viktigt för mig att vi gjorde en bra film utan bara att vi skapade en sanning som de överlevande kunde leva med, att vi inte exploaterade deras öde, säger Stellan Skarsgård.
| 11 april 2023 09:20 |