KRÖNIKA

Skribent

Alexander Dunerfors

14 januari 2016 | 08:15

Stel "Babel bio" lämnar varken studion eller SVT-mallen

Efter åtta års väntan har vi fått en ersättare till Filmkrönikan. MovieZines chefredaktör Alexander Dunerfors hade hoppats på något mer rafflande.
8 år utan ett filmprogram i SVT. På 8 år var den mest briljanta idé någon kunde få: ”Vi sätter en filmkritiker i Babel-studion och kastar in ett par aktuella gäster.” ”Ja! Låt dem sitta kvar och samtala med varandra lite avspänt, Skavlan-style. Det går hem i stugorna.”

Igår var det premiär för ”Babel bio” i SVT2, som jag såg med skämskudden nära till hands. Den behövde inte användas, som tur är. Programmet var fullt tittbart, ibland till och med intressant, men jag kunde ändå inte skaka av mig känslan att - va fan! Är det här det mest spännande vi kan få inom filmprogram i tv år 2016?

Inget ont om Fredrik Sahlin som programledare, han är kunnig och påläst. Drar fram intressanta svar ur sina gäster. Men någon riktig glöd när han talar om film, det har han aldrig haft.

Och hur mycket jag än gillar ”Tjuvheder” och Malin Levanon, hur fascinerande det än är att höra Stellan Skarsgård snacka om precis vad som helst, så är det rätt väntade gäster. Safe och bra. Kanske hinner både Axel Petersén och Måns Månsson titta förbi i vår för att det ska bli riktigt förutsägbart.


Stellan Skarsgård intervjuas av Fredrik Sahlin.

Inte helt klart hur tv-snack platsar i ett filmprogram som satt ”bio” i namnet. Men ska man göra det, ska man göra det ordentligt. Här hoppades jag på Parisa Amiri, att hon kanske kunde vara en ung och hipp parhäst till Sahlin, en Wiklund till hans Sundgren, och skapa lite skön dynamik i studion. Istället fick Amiri fem minuters programtid i slutet för att göra reklam för en kommande SVT-serie. Och varför inte låta programmets uttalade tv-serieexpert själv intervjua den tv-serieaktuelle Skarsgård?

”Babel bio” får fundera över vilken publik den vill fånga. Som filmälskare hittade jag inte mycket av intresse i detta beprövade talkshow-koncept som saknar egen själ och identitet.

Som många andra vill jag se ett nytt filmprogram. Men jag drömmer och hoppas på något utanför SVT-mallen och en återanvänd Babel-studio. Ge er ut och besök sci-fi-mässor, coola biografer, oväntade festivaler, inspelningsplatser! Träffa filmnördar och entusiaster, möt världens filmskapare som gör riktigt häftiga grejer. Eller varför inte häng med Alicia Vikander eller en yngre Skarsgård en dag, och visa Hollywoodlivet ur ett annat perspektiv. 

8 år har gått sedan ”Filmkrönikan”, och vi väntar fortfarande. På det där programmet som vågar utmana, underhålla och inspirera på riktigt. Som lyfter häcken ur tv-sofforna och skakar liv i film-Sverige. Som gör sig relevant i Youtube-tider och fångar både kulturtanter och Snapchat-generationen. Vi får nog vänta lite till.

Vad tyckte ni om "Babel bio"? Kommentera nedan, eller häng med i diskussionen i vårt forum.
| 14 januari 2016 08:15 |