Serie

Skribent

Patrik Jonsson

29 juli 2013 | 20:01

Starz säkrar sin piratseries framtid

Patrik Jonsson guidar oss igenom veckans TV-nyheter.

Starz har i gammal god Starz-anda förnyat sitt blodiga piratdrama "Black Sails" innan den första säsongen ens har haft sin premiär. Denna gång har de dock slagit alla rekord då det är hela fem månader kvar till premiären av den första säsongen. Enligt Starz var mottagandet av serien mycket positivt på Comic-Con. "Black Sails" ska alltså utspela sig två år innan händelserna i boken "Skattkammarön" och som huvudproducent finns Michael Bay.

David Milch, skaparen av bland annat "Deadwood" samt "Luck", är nu extremt nära att återigen få ett grönt ljus till ett pilotavsnitt av HBO. Denna gång heter serien "The Money" vilken ska kretsa kring en diktatorisk mediafamilj i New York. Serien har beskrivits som en typisk Milch-serie så jag håller självklart tummarna för detta. Ifjol lades hans "Luck" ned på grund av en massa olyckor, måtte han nu ha bättre tur med denna!

ABC ser äntligen ut att ha någonting intressant på gång, ja nyp mig i armen! Kanalen tänker bryta sig ut från nattinattisagor och superjönsar och satsa på en miniserie kring det kalla kriget. Serien, som går under arbetsnamnet "The Assets", ska bygga på thrillerromanen med den fruktansvärt korta titeln "Circle of Treason: A CIA Account of Traitor Aldrich Ames and the Men He Betrayed" vilken är skriven av CIA veteranerna Sandra Grimes och Jeanne Vertefeuille som själva var med och avslöjade mullvaden Ames då det begav sig. "The Assets" kommer att ha premiär någon gång under nästa år, antalet avsnitt är hittills okänt. Månne det vara så att FX:s "The Americans" har dragit igång en ny våg; det kalla kriget? Inte mig emot.

AMC har nästan alltid någonting intressant på gång och i den förra veckan avslöjade de att de äntligen har gett grönt ljus till serierna "Halt & Catch Fire" samt "Turn". Båda seriernas premiärer är beräknade till nästa år.

Som jag tidigare rapporterat kommer den kommande nionde säsongen av komediserien "It´s Always Sunny In Philadelphia" inte att sändas av FX utan av deras nystartade systerkanal FXX. Just add an X helt enkelt. FX och herrarna bakom serien avslöjade dessutom i mitten av förra veckan att den tionde säsongen, det vill säga nästa års säsong, också kommer att bli den sista.

Sundance Channel, en kanal som verkligen är på frammarsch efter årets kritikerrosade serier "Top of the Lake" och "Rectify", har startat utvecklandet av ännu en dramathriller. Serien bär titeln "The Red Road" och för bara några dagar sedan fick Jason Momoa ("Conan" & "Game of Thrones") en av huvudrollerna som en medlem av en indianstam. "The Red Road" kommer att kretsa kring en sheriff som strävar efter att upprätthålla fred mellan två rivaliserande kolonier. Något premiärdatum är ännu icke spikat.

Lite castingnyheter ska vi ha även den här veckan och denna gång gäller det Terence Howard som har fått en betydande roll i M. Night Shyamalans "Wayward Pines". Där kommer han att göra bland annat Matt Dillon, Melissa Leo och Tobey Jones sällskap. Sedan gäller det "Bates Motel" där kanalen A&E har lagt vantarna på fantastiske Kenny Johnson ("The Shield"), för min del är det beklagligt då han förtjänar något så mycket bättre än det där skräphotellet.

TV Land:s kommande komediserie "Kirstie", där halva gänget från "Sienfeld" kommer att återförenas med halva gänget från "Cheers", har spikat ännu en återförening; John Travolta har nämligen tackat ja till en gästroll där han återigen kommer att få spela mot Kirstey Alley ("Look Who´s Talking"). Den gamle robotsnuten Peter Weller har fått en större roll som en hänsynslös före detta snut i den kommande sjätte säsongen av "Sons of Anarchy". Slutligen så har Cary Elwes norpat åt sig huvudrollen i Gale Anne Hurds kommande sci/fidrama "Horizon" vilken kommer att ha premiär på USA Network inom en snar framtid.

Syfy har planer på att göra en TV-serieversion av Terry Gilliams film "12 Monkeys" från 1995. Själva filmen var för övrigt också en adaption då det begav sig, dock på en fransk kortfilm. Tanken är att först göra ett 90 minuter långt pilotavsnitt/TV-film för att sedan låta den löpa ut i serieformat, Syfy körde ungefär samma modell med den framgångsrika rymdsagan "Battlestar Galactica". I filmen "12 Monkeys" spelade Bruce Willis en postapokalyptisk fånge vilken reste genom tiden för att få tag på information om det virus som slog ut världen. Själv gillade jag filmen skarpt, men frågan är ifall detta upplägg fungerar i en TV-serie, vad tror ni?

Syfy har fler stora planer, de tänker även skapa en fantasy/action miniserie kallad "Warriors of OZ" vilken, precis som det låter, ska vara en slags version av "The Wizard of OZ". Timur Bekmambetov ("Wanted" & "Abraham Lincoln: Vampire Hunter") ska stå för regin, en regissör vars CV knappast imponerar på mig. Dessutom känner jag fortfarande avsmak vad det gäller OZ, ja för sagoadaptioner överhuvudtaget, sedan jag såg Sam Raimis misslyckade film om samme jäkla trollkarl.

Detta var allt, vi hörs snart igen!

| 29 juli 2013 20:01 |