Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 november 2018 | 12:00

Starka bilder i Peter Jacksons krigsdokumentär

Se den nya trailern till "They Shall Not Grow Old", som visar Första världskriget ur en helt ny vinkel.
Första världskrigets soldater levde inte i en stum och svartvit värld. För att uppmärksamma 100-årsdagen av krigets slut har filmskaparen Peter Jackson restaurerat och färglagt gamla filmrullar från kriget, och låter dagens publik komma närmare människorna som stred för frihet.

Den nya trailern till "They Shall Not Grow Old" visar upp fantastiska, historiska bilder som varvas med gamla intervjuer från krigets veteraner.

- Jag ville sträcka mig igenom tidens dimma och dra dessa män in i den moderna världen, så att de kan återfå sin mänsklighet på nytt - istället för att ses som Charlie Chaplin-figurer i en vintage-film. Våra datorer har suddat ut 100 år av filmiska begränsningar, och vi får se och höra det stora kriget så som de själva upplevde det, säger Jackson själv om det enorma arbetet med att digitalisera arkivbilderna.
 
 
"They Shall Not Grow Old" premiärvisades på London Film Festival under hösten, och får amerikansk biopremiär i december. Än så länge vet vi inte när filmen når den svenska publiken.
| 21 november 2018 12:00 |