Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

4 november 2023 | 06:45

På tv ikväll: Den älskade filmatiseringen som Stephen King hatar

Stanley Kubricks "The Shining" är en klassiker i ordets rätta bemärkelse. Men den älskas inte av alla, och mannen bakom boken är en av de främsta belackarna.
Första gången jag såg Stanley Kubricks "The Shining" var jag några år över 20, på besök hos mina föräldrar i ett hus på landet. Mitt i skogen. Jag var av någon anledning ensam hemma vid tillfället och runt midnatt bestämde jag mig för att det var ett utmärkt tillfälle att se denna filmklassiker för första gången. Det var ett utmärkt tillfälle - jag blev skiträdd. 
 
I "The Shining" får vi följa med Jack Torrance (Jack Nicholson), författare och nykter alkoholist, och hans familj till det isolerade hotellet Overlook under vintersäsongen. Jack ska jobba som vaktmästare medan hotellet är nerstängt men hoppas ändå på lite lugn och ro när han skriver sin nya bok. Vad familjen inte vet är att Overlook bär på en ond och mörk hemlighet, och det där lugnet vara inte länge.
 
För Stephen King, som skrev romanen "The Shining", är Jack Torrance delvis självbiografisk. Stephen King led av alkoholism och aggressionsproblem gentemot sin famlij när han skrev boken, precis som Jack, och skildringen av Jack Torrence i filmen (där alkoholismen spelas ner och karaktären ger ett intryck av psykisk ohälsa redan från början) var något författaren haft svårt att acceptera. 
 
King har också sagt att han tycker Stanley Kubricks film är vacker att se på men är tom inuti.
 
Författarens ogillade filmen så mycket att han själv låg bakom en ny version, en miniserie i tre delar som hade premiär 1997. Den må ligga närmare boken men kvalitetsmässigt har den tyvärr en bit kvar till Stanley Kubricks nivåer.
 
Den nyfikne kan läsa mer om varför Stephen King ogillar Kubricks "The Shining" i Far Out Magazines utmärkta genomgång. Vi andra kan trots King och njuta av filmen ett passande novembermörker.
 
Här kan du se Stanley Kubricks "The Shining":
• Ikväll 23:00 på Kanal 9
• Streama på Tele2 Play
• Hyr på SF Anytime
 
| 4 november 2023 06:45 |