Serie

Skribent

Patrik Jonsson

6 december 2012 | 22:01

Spielberg + King = succé?

Steven Spielberg och Stephen King gör "Under the Dome" ihop. Patrik Jonsson berättar vad vi kan förvänta oss av den.

I slutet av den förra veckan rapporterades det om att de två stora profilerna Steven Spielberg och Stephen King ska till att göra en TV-serie tillsammans, och på grund av denna lovande nyhet så tänkte jag ta mig friheten till att kasta mig in i en mindre fördjupning kring just detta.

Jag må tidigare ha gnällt på Spielberg angående att han satt sitt namn på alltför mycket trams den senaste tiden (exempelvis "The River" & "Terra Nova") och ska jag vara ärlig var det väl ett bra tag sedan det gjordes något riktigt vettigt av Stephen Kings berättelser också, i alla fall vad gäller TV-serieformatet. Men ifall man tar och parar ihop dessa två herrar då och helt enkelt låter dem samarbeta, skulle möjligtvis det leda till något stort? Det ska vi faktiskt snart få reda på, då nu äntligen Spielberg och King har ett projekt tillsammans på gång. Detta om något är ju ett sant mästarmöte!

Serien det handlar om ska bli en adaption på den över tusen sidor långa romanen "Under the Dome" ("Under kupolen") från 2009. Boken kretsar kring Chester's Mill vilken, som ack så ofta då det gäller King, är en småstad belägen i Maine. Just denna lilla ort har dock på något mystiskt vis omgärdats av en enorm och osynlig kupol, eller jättebubbla ifall ni så vill, av okänt ursprung. Denna har medfört sig att alla invånarna i staden blivit likt små fångar, helt isolerade från omvärlden, föreställ er ett jättestort postapokalyptiskt akvarium så kommer ni nog rätt så nära. För de flesta av invånarna blir detta naturligtvis både en skrämmande och traumatisk upplevelse men för några få utvalda, i ledning av Big Jim Rennie, innebär detta ett gyllene tillfälle till att ta över staden samt styra och ställa så det passar deras egna ondskefulla agendor.

Serien "Under the Dome" har varit under utveckling hos kabelkanalen Showtime ända sedan 2009, det vill säga alldeles strax efter att romanen utgavs. Nu är det dock Showtimes moderskanal CBS som har tagit över produktionen. En första säsong på tretton avsnitt har nu fått grönt ljus och de kommer att börja sända serien redan till sommaren. Detta innebär alltså den första följetongsserien hos CBS på... ja, jag vet faktiskt inte riktigt hur länge? Vad det gäller själva underlaget sågjorde Stephen King redan på 70- och 80-talet ett par ihärdiga försök att skriva den här boken, den första romanen hette "The Cannibals" och den andra just "Under the Dome". De färdigställdes aldrig, men i och med att båda böckerna byggde på samma typ av idéer beslöt sig King för att skriva om och slå dem samman till en enda stor roman istället, ja en sisådär 25-30 år senare.

Steven Spielberg kommer att stå som huvudproducent tillsammans med sitt bolag Amblin och jag kan tänka mig att även Stephen King kommer att finnas med som producent. Den danske regissören Niels Arden Oplev ("Män som hatar kvinnor") är satt att regissera. Hur många avsnitt han kommer stå bakom kameran är dock ännu så länge okänt, men det är i alla fall bestämt att han åtminstone kommer att regissera pilotavsnittet. Brian K. Vaughan ("Lost") har skrivit manuset och enligt rykten har han behållit både grundkonceptet och karaktärerna från själva romanen. Han har dock, med Stephen Kings medtyckande, lagt till ett par extra karaktärer samt ändrat på ett par bakgrundshistorier hos några av de redan existerande.

Jag har personligen inte läst boken, men tydligen ska slutet vara mycket omtalat och av en rätt så omtvistad art som blivit något av en vattendelare hos fansen. CBS tänker dock enligt egen utsago inte följa bokens slut, detta beslut har de så klart mest tagit för att bädda för en eventuell andra säsong. Skulle nu serien endast få en säsong så kan jag nog ändå tänka mig att CBS har ett alternativt slut i rockärmen och just detta slut skulle nog i så fall rimma rätt så väl med romanens.

Jag lär väl få en jäkla massa anledningar till att återvända och skriva om den här serien under den kommande våren. Premiärdatum, rollsättningar etc, det är mycket som fortfarande ligger och väntar på svar. Jag lovar att hålla er informerade!

Så vad tror ni alla där ute, kan Spielberg äntligen vara något på spåren här? Och är det inte på tiden att en Stephen King-roman får en värdig TV-serieversion igen? Ni som har läst romanen, passar den som TV-serie? Frågorna är många.

Men nu ska jag ta och hålla inne med frågorna en stund och koncentrera mig på att informera istället, det har blivit dags för veckans nyheter!

Nyheter i korthet:

AMC:s zombiesuccé "The Walking Dead" fortsätter att fullständigt krossa all konkurrens vad det gäller tittarsiffror och då menar jag verkligen krossa; sammanlagt 15,2 miljoner bänkade sig för att se avslutningen av höstens omgång under söndagskvällen och detta mina vänner är helt spektakulära siffror! Någon annan kabelserie har inte ens nått upp till hälften, någonsin. "The Walking Dead" pulveriserar även de markbundna kanalernas utbud och bara det i sig är rätt sensationellt. Idag lär AMC bittert ångra att de lät Matthew Weiner pumpa dem på pengar till sprickningsgränsen häromåret. "The Walking Dead" kommer tillbaka söndagen den tionde februari nästa år och då är det väl bara att vänta sig nya rekord.

Vi ska fortsätta att snacka AMC, för det har då varit många turer fram och tillbaka kring nedläggningen av deras thrillerserie "The Killing". I de senaste rapporteringarna har mycket pekat på att serien ändå skulle få en fortsättning på streamingkanalen Netflix. Nu har dock AMC avslöjat att det inte blev någon deal med Netflix, de kommer istället själva att sända en tredje säsong av serien där mycket tyder på en premiär i maj. Summa summarum; "The Killing" är, efter mycket om och men, inte nedlagd. Kanalen har dessutom köpt upp en thrillerserie skriven av Alex Winter, ja ni vet den där Ted från "Bill & Ted". "Rights of Bill" heter den och ska kretsa kring en sheriff i Wisconsin som skapar en milis och tar lagen i egna händer.

Showtime har beställt en dokumentärserie kallad "Years of Living Dangerously" som ska fokusera på människans påverkan på klimatet och dess förändringar. Bakom serien står bland annat James Cameron och Arnold Schwarzenegger.

Sean Bean har fått huvudrollen i TNT:s thrillerserie "Legend", där ersätter han alltså Brendan Fraser som hoppade av projektet för några veckor sedan. Vilket lyft!

FX har avslöjat premiärdatumet för deras nya serie "The Americans" och det är onsdagen den 30:e januari som gäller.

NBC tänker göra en reboot av snutserien "Ironside" som sändes i slutet av 60-talet och som handlade om en rullstolsbunden polis.

Michael Richards ("Seinfeld") har fått en roll i TV Lands kommande komediserie "Giant Baby", i huvudrollen finns sedan tidigare Kirstie Alley.

HBO har gett förtroende till ett pilotavsnitt av "Silicon Valley" vilken är en komediserie av den mörkare sorten.

Så där ja, här tar vi och rundar av för denna vecka tror jag. Nu ska jag gå ut och skotta snö, winter has come. Denna snögubbe återkommer som vanligt nästa torsdag!

| 6 december 2012 22:01 |