Spel

Skribent

Viktor Eriksson

19 december 2023 | 22:00

Sony uppges ha exklusiva rättigheter till X-Men-spel fram tills 2035

Läckta dokument tyder också på att "Marvel's Wolverine" är planerat att släppas 2026.
Under förra veckan ska spelutvecklaren Insomniac Games, som ligger bakom spel som “Marvel’s Spider-Man” och kommande “Marvel’s Wolverine”, drabbats av en cyberattack. Nu rapporterar IGN att hackarna läckt stulna dokument från Insomniac online som visar att Sony har ett avtal med Marvel som innebär att har exklusiva rättigheter till X-Men-spel fram tills 2035.
 
Enligt avtalet får Marvel inte släppa eller avslöja några X-Men-spel till andra konsoler, PC, eller streamingplattformar. De får inte heller använda X-Men-karaktärer som en “konkurrensfördel” på andra plattformar. Exempelvis får Wolverine inte vara exklusivt spelbar i “Marvel: Ultimate Alliance” till Xbox. X-Men-karaktärer kan fortfarande dyka upp i så kallade “multifamilj”-spel på andra plattformar. Så Wolverine skulle exempelvis fortfarande kunna dyka upp i ett Avengers-spel.
 
De läckta dokumenten visar också att "Marvel’s Wolverine" är planerat att släppas någon gång under 2026, att ett X-Men-spel är tänkt att släppas 2030 och en uppföljare 2033 som ytterligare ett till X-Men-spel någon gång i framtiden. Dokumenten nämner också ett “Wolverine Online”-spel tänkt att släppas 2026 och ett “X-Men Online”-spel 2028. Avtalet mellan Sony och Marvel uppges gälla fram tills den 31 december 2035.
| 19 december 2023 22:00 |