TYCK TILL!

Skribent

Anna Thunman Sköld

10 september 2014 | 17:00

"Sons of Anarchy": 10 reflektioner efter säsongspremiären

På tisdagen drog finalomgången av Kurt Sutters mc-gangsterdrama igång i USA.
Observera att här nedan följer spoilers om det nästan 80 minuter långa premiäravsnittet "Black Widower" av "Sons of Anarchys" sjunde och sista säsong. Läs vidare på egen risk!

1. Gemma måste dö. 

När hon för Juice försökte rättfärdiga sina handlingar (= att inte berätta att hon slog ihjäl Tara) med att "det är för barnens och Jax skull" och "om jag försvinner får barnen ingen stark kvinnlig förebild alls" så ville jag släpa ut henne ur TV-rutan och låsa in henne min ladugård och förklara för henne att ha henne som förebild är som att tillbe Hitler, Satan och socker samtidigt.

När hon sen dessutom utpekar en helt oskyldig stackare för mordet på Tara, och som vi tvingas se långsamt torteras till döds av en hämndlysten Jax, då finns ingen sympati för den kvinnan kvar alls. Hon förtjänar inte att leva. Och hon förtjänar verkligen inte att få myza med Nero. No way, José!

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

2. Marilyn Manson utan makeup är fascinerande att beskåda. 

Hans vit makt-rollfigur Ron Tully fick man tyvärr bara se i en scen och det efter att Jax ristat in hakkors i en mans mage samt dragit ut dennes tänder för att hamna i Tullys goda böcker. Men på den korta tiden lyckades han i alla fall på mig göra ett bättre intryck än hans andra "SoA-"gästspelande rockkollegor (Henry Rollins, Dave Navarro). Tully ska dyka upp längre fram igen, det ser jag fram emot. 

3. Också en användning av Queens "Bohemian Rhapsody"…

De sista nio minuternas montage - Kurt Sutter äääälskar sina musiksatta montage -  med en cover av "Bohemian Rhapsody" var oerhört effektivt. Svårt att inte bli tagen av hur Jax tror sig få sin hämnd med den där utdragna, vidriga tortyren. Särskilt med textraden "Mama, I just killed a man" ringande i bakhuvudet när den symboliska gaffeln höggs ned i huvudet.

4. Alltså, Unser och hans långa näsa.

Hur lyckas han alltid vara på fel ställe vid fel tidpunkt? Och varför alltid snoka i saker som inte angår honom? Borde han inte lärt sig vid det här laget att om han gör det så kommer det gå illa? Särskilt för honom själv? Jeez.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

5. Duken hos Mayans!


Tuffa mc-dudes sitter i "The Sopranos"-stil utanför sitt klubbhus och dricker öl. Bredbent. Och snackar business. Mord och sånt. Men på bordet ligger en jättefin vaxduk med blommor på. Kontrasten blir så komisk!

6. Men var är du Kain när du behövs som bäst? 

I USA finns två sorters barnskådespelare. De som är så sinnessjukt begåvade att man blir mörkrädd. Och de som spelar i "Dexter". Jax son Abel är farligt nära "Dexter"-kategorin här. Han behövde bara sitta och vara ledsen i en scen men lyckades enbart se obekväm ut, vilket direkt förstörde stämningen. 

7. Taras grav.

Var inte detta det sorgligaste i hela avsnittet? Unser ställer en orkidé vid graven som inte ens fått en ordentlig sten än. Det verkar inte som någon annan varit där, trots att Gemma säger till Jax att det varit en fin tillställning, med mc-klubben och familjen. Men borde det inte varit mer blommor då? Ljuger hon om det med? Extra sorgligt när bilden först gled förbi Opies grav. Åh, Opie.

8. Pedanten Juice.

Vem hade trott det? Men det kanske bara är ett sätt för honom att hålla ångesten i schack. Att var sak har sin plats. Han mår inte bra psykiskt, lelle Juice.

9. Oddsen på att Wendy börjar knarka igen.

Så nio dagar senare beslutar sig Wendy för att skriva ut sig från rehab för att ta större ansvar för Abel... det låter ju som en sund idé. Not. 

10. Gemma måste dö. 

Ja, en upprepning. Men det var min första tanke när jag började se avsnittet. Och det var också min sista tanke när slutbilden tonade fram. Att hon började prata med sig själv (Tara?) visar bara hur nära galenskapen hon är. Varken hon eller Jax verkar ha några spärrar kvar nu. Som mor, som son. 

Så. Vad tyckte ni om säsongsstarten? Om slutmontaget? Gemma? Manson? Hämndtortyren? Kommentera gärna! 
| 10 september 2014 17:00 |