Serie

Skribent

Patrik Jonsson

15 augusti 2013 | 21:01

Sommarens bästa serier

Om endast ett par veckor sveper september tillsammans med hösten in över oss, det har därför blivit dags för en liten sommarsummering. Detta gör jag genom att plocka fram de fem bästa TV-serierna sommaren 2013 hade att erbjuda.

Sommaren är kort var det en viss inställsam smilfink som sjöng en gång i tiden och visst, jag får väl hålla med honom om det. Jag tycker det precis var maj och att sommaren med alla dess mer eller mindre spännande TV-debutanter låg där och väntade på oss. Pang sa det och nu sitter jag här och yrar i hösten och summeringar. Det har dock varit en rätt bra sommar, både vädermässigt och seriemässigt, så jag ska inte klaga. Dessutom är ju hösten oftast ett kärt återseende för en gammal serieknarkare som mig, då drar ju alla (nästan alla) serier igång igen, så det är bara upp med hakan och gilla läget.

Här nedan kommer jag alltså att vaska fram de fem bästa guldkornen från denna sommar, plocka ur russinen ur kakan som man säger. Vissa av er där ute har säkerligen sett alla dessa serier, eller i alla fall några av dem. Men för er som brytt er mer om att bada, sola och grilla, ja för er "normala", kan alltså denna artikel ses som en slags fingervisning om vilka serier ni ska lägga er uppmärksamhet och prioritet på då de väl börjar sändas på en TV nära er.

Nu ska jag inte sitta här och bjäbba mer för jag tror nog att ni förstår exakt hur detta går till, nu kör vi istället!

"Broadchurch" (ITV & BBC America)

Vi tar och börjar i Storbritannien tycker jag, eller närmare bestämt i Broadchurch, Skottland. Titeln på serien är alltså densamma som på en liten ort i Skottland där serien utspelar sig. Tänk er ungefär "Twin Peaks" eller nu senast "Hemlock Grove".

Likheterna slutar dock inte med att ha en ort som seriens titel, även "Broadchurch" bjuder nämligen på ett så där lagomt ruggigt mordmysterium. Det här är dock ingen direkt copycat av ovan nämnda serier utan erbjuder ändå tillräckligt med originalitet och intressanta karaktärer för att få den att kännas egen. "Broadchurch" är även mer jordnära, detta sett till både själva mysteriet och dess karaktärer, visst finns det säregna knäppgökar även här, men det blir aldrig så pass over-the-top som i exempelvis just "Twin Peaks". Här handlar det dessutom om mordet på en liten 11-årig pojke så allvaret infinner sig ganska direkt, ni kan därmed även glömma att dra likheter med en myspysserie som "Morden i Midsomer". Och innan ni attackerar mig med att serien faktiskt började sändas redan i mars (på ITV) så hade den premiär den sjunde augusti på BBC America. Just därför valde jag att ha med denna som sommarserie, tycker den förtjänar lite uppmärksamhet nämligen.

Gillar ni serier som "Forbrydelsen"/"The Killing" och tidigare nämnda serier så gillar ni nog även denna. "Broadchurch" består av åtta avsnitt, en andra säsong har fått tummen upp och här är en trailer:

"The Bridge" (FX)

Japp, den amerikanska versionen av den dansksvenska thrillerserien "Bron" blev faktiskt en av de bästa serierna i sommar. Nu ska jag visserligen inte säga för mycket då det återstår några avsnitt att se, men jag tycker sannerligen att den har levererat. FX kan det här och bevisar återigen varför de är en av de absolut bästa kabelkanalerna out there.

"The Bridge" fungerar även för er som sett det svenska originalet för det finns trots allt tillräckligt med skillnader för att finna den intressant. Skaparna avslöjade dessutom för några veckor sedan att de två-tre sista avsnitten av serien inte kommer att ha något med det skandinaviska originalet att göra ("Bron" bestod av tio avsnitt och "The Bridge" består av tretton). Skådespelarna, med Demián Bichir, Diane Kruger samt Ted Levine i fronten, är helt felfria, så bara castingen itself är noga genomtänkt. Vidare är det riktigt snyggt producerat och man har verkligen sett till att man befinner sig minst lika mycket på båda sidor om gränsen (USA/Mexiko) vilket jag ser som ett enormt plus för en serie av det här slaget.

Ifall ni vill veta mer om serien så skrev jag en mer djupgående artikel om den för några veckor sedan. Mycket lutar åt att "The Bridge" får en andra säsong och här får ni en trailer:

"Low Winter Sun" (AMC)

Jag valde att trycka in en liten chansning här också och varför jag kallar serien för en chansning är på grund av att det endast har sänts ett avsnitt av "Low Winter Sun" hittills. Pilotavsnittet lovade dock mycket gott, ser de bara till att hålla samma takt, kvalitet och intresse säsongen genom så blir även denna en serie att hålla ögonen på.

Det hela är en slags psykologisk dramathriller där vi främst får följa två poliser, gestaltade av Lennie James och Mark Strong, som dödat en av sina egna och som därefter försöker dölja sina brott. Serien kommer nog att ta många vändningar och i och med att jag endast sett pilotavsnittet är det lite svårt att spekulera vidare i själva händelseförloppet. Ifall ni vill veta lite mer kring serien så skrev jag faktiskt en lite längre artikel om just denna förra veckan  - och en liten trailer hittar ni här:

"Ray Donovan" (Showtime)

Att en sådan pass bra serie som "Ray Donovan" tilldelades en sommarpremiär måste ändå ses som att kanalerna äntligen börjar förstå att TV-publiken faktiskt inte går i ide så fort juni trampar in. HBO har förstått detta länge, även AMC, men den här sommaren har det nog funnits en serie sprungen från varenda kabelkanal och ingen är nog gladare för det än jag. Ifall ni vill se Liev Schreiber coolare än någonsin och gamle Jon Voight tuffare, kallare och mer skamlöst underhållande än någonsin så säger jag bara: se "Ray Donovan"!

Serien bjuder på ett helt underbart galleri av karaktärer, sköna miljöer (som bland annat inkluderar Los Angeles, Hollywood och Beverly Hills), härliga dialoger, passande musik och ett perfekt tempo. Jag skrev en mer djupgående artikel även om denna då det begav sig (har jag inte gjort annat i sommar?!) och här har ni den. "Ray Donovan" har fått grönt ljus till en andra säsong och självklart ska ni få en trailer:

"Orange Is the New Black" (Netflix)

Netflix satsade hårt i år för att tränga sig in på den redan hårt konkurrerande TV/stream-marknaden. Först ut var skrytprojektet "House of Cards", sedan varulvstramset "Hemlock Grove", en uppföljare på komediserien "Arrested Development" följde därefter och sist, men absolut inte minst, sommarens dramakomediserie "Orange Is the New Black". En serie som fullständigt pulveriserade deras övriga utbud, men var även den serie som det talades och hypades minst kring innan premiären.

Enligt Netflix själva talar även tittarsiffrorna sitt tydliga språk; "Orange Is the New Black" lockade flest streamgalna sommarserie-entusiaster och den blev älskad av både kritiker och publik. Serien kretsar kring ett gäng fångar (främst) och vakter på ett kvinnofängelse och den lägger minst lika mycket fokus på dramat som på komedielementen. Det är välskrivet, välspelat, vågat och serien fullkomligt vimlar av intressanta karaktärer och livsöden. "Orange Is the New Black" består av tretton ljuvliga avsnitt och den har blivit tilldelad en andra säsong, trailern hittar ni här.

Som ni kanske märkte är samtliga av dessa utvalda serier signerade kabel/streamkanalerna och vad kan jag annat säga än; Cabel is tha shit!

Här har ni några övriga serier som debuterade i sommar, många av dem gör ni bäst i att endera glömma eller ignorera: "Crossing Lines", "Siberia", "Graceland", "Camp", "King & Maxwell", "Save Me", "The White Queen" och självklart den enorma besvikelsen "Under the Dome".

| 15 augusti 2013 21:01 |