Serie

Skribent

Patrik Jonsson

2 maj 2013 | 22:01

Sommar och inget på TV?

Första torsdagen i maj har anlänt och nu börjar det väl äntligen kännas som att vi är på väg mot sommaren på allvar. Inte en dag försent säger nog många, men finns det något för oss stackars serieknarkare att se på då sommaren väl gör entré?

Med sommaren kommer solen, värmen, semestrarna, baden, bryggorna, lägereldarna  och de ljumma sommarnätterna. Men sommar betyder även regn samt mygg och framförallt massor med långa jobbiga serieuppehåll för oss stackare som mer eller mindre slaviskt följer våra älsklingar på TV:n vecka efter vecka. Detta i sig kan i värsta fall resultera i svår abstinens med tillhörande svettningar och spasmer under sommarens mest påtagliga veckor.

Så hur ser det ut denna sommar då, finns det något som kan råda bot på pinan eller är det TV-öken i år igen där tablåerna endast är fyllda av massa gamla repriser och jönsprogram?

Svaret är faktiskt gladligen nej! Denna sommar ser sannerligen ut att ha en hel del med intressanta serier att bjuda på. Framförallt är det fyra premiärer som vi ska ta en närmare titt på;

Under the Dome (CBS)

Här snackar vi Steven Spielberg och Stephen King vilket nästan gör den här serien till ett måste. CBS kommer alltså att sända den och detta blir deras första följetångsserie på år och dag, mycket spännande.

"Under the Dome" baseras på romanen med samma namn ("Under Kupolen") av Stephen King och tillsammans med Steven Spielberg ska King även producera.

"Under the Dome" handlar mycket kortfattat om en liten stad i Maine som plötsligt drabbas av ett mystiskt fenomen i form av en osynlig kupol som stänger in och isolerar staden och dess invånare från omvärlden.

Den danska regissören Niels Arden Oplev ("Män Som Hatar Kvinnor") är satt att regissera, den första säsongen kommer att bestå av 13 avsnitt och premiär blir det den 24:e juni. Teaser;

Ray Donovan (Showtime)

Detta är kabelkanalen Showtime:s senaste storsatsning, en dramathriller som ska kretsa kring titelkaraktären vilken är en slags fixare åt rikt och förmöget folk i Hollywood. Han stöter dock på egna problem då hans far plötsligt och oväntat släpps ut ur fängelset. "Ray Donovan" är skapad av Ann Biderman som tidigare arbetat med serier som "NYPD Blue" och "Southland". I huvudrollen som Donovan kommer vi att få se Liev Schreiber och i rollen som hans far hittar vi självaste Jon Voight. Även skådespelare som James Woods, Elliot Gould, Rosanna Arquette och Eddie Marsan finns med i den minst sagt imponerande rollistan. Den första säsongen, som består av tolv avsnitt, har premiär den 30:e juni, håll ögonen på denna, ty detta kan bli något i hästväg! Trailer;

Crossing Lines (NBC)

Även NBC vill vara med och leka i sommar och detta gör de med den internationella thrillerserien "Crossing Lines". I "Crossing Lines" ska vi få följa en utskämd och vanhedrad NY-polis som ser en ny chans i karriären då han ansluter sig till den internationella poliskåren i Haag vilken har som främsta uppgift att lösa gränsöverskridande brott i de Europeiska länderna. I huvudrollen finns William Fichtner ("Prison Break"), även gamle Donald Sutherland har en större roll.

Serien är skapad av mannen bakom "Criminal Minds", Ed Bernero och består av tio avsnitt med start den

Trailer;

Low Winter Sun (AMC)

AMC har massor med återkommande serier i sommar men tydligen fanns det även plats för en debutant och det tackar vi för! Serien heter "Low Winter Sun" vilken kretsar kring en polis som skoningslöst mördar en kollega och därefter tror att han begått det perfekta brottet. Detta sätter dock igång en rad med oväntade konsekvenser som har sina rötter långt nere i Detroits undre värld. Detta är en adaption på en brittisk miniserie med samma namn från 2006 och i huvudrollen ses återigen Mark Strong. I rollistan finns även bland annat Lennie James och David Costabile. Lägg den juli på minnet för då är det premiär!

Trailer;

Först några premiärdatum till några serier; "Breaking Bad"; 11:e augusti, "Crossing Lines" 23:e juni,  "Longmire" 27:e maj, "Magic City" 14:e juni, "Low Winter Sun" 11:e augusti, "Hell on Wheels" 3:e augusti och "King and Maxwell" 10:e juni.

Sedan några ytterligare serier som har premiär i sommar samt dess premiärdatum; "Newsroom" 13:e juli (HBO), "Graceland" 6:e juni (USA Network), "Save Me" 23:e maj (NBC) och "Orange is the New Black" 11/7 (Netflix).

Vi får heller inte glömma alla dessa återkommande serier som förgyller vår vardag denna sommar och i stort sett allt bjuder de starka kabelkanalerna på;

För det första har ju Showtime fyllt på seriesommaren med storfavoriten "Dexter" vilken har premiär redan den 30:e juni i år. Detta blir även seriens sista säsong så det lär hetta till rejält där borta i Miami. Trist att ta farväl, men åtta säsonger är inte fy skam!

Apropå att ta farväl så tvingas vi även att vinka av AMC:s stora flaggskepp "Breaking Bad" då den sista delen av den avslutande femte säsongen kör igång den juli. Jag vågar väl påstå att vi är rätt många som längtar efter att få se själva upplösningen, ytterligare åtta avsnitt ligger alltså och väntar på oss denna sommar.

Senare i augusti tuffar dessutom deras västernserie "Hell on Wheels" vidare då dess tredje säsong debuterar den.

Vi stannar en liten stund till hos AMC, förutom "Low Winter Sun", "Hell on Wheels" och "Breaking Bad" så drar de även igång "The Killing". Den tredje säsongen startar den andra juni. AMC satsar verkligen stort i sommar, hela fyra serier!

Ingen sommar utan HBO och vampyrer, som ni förmodligen redan förstått så snackar jag självklart om "True Blood" vars sjätte säsong drar igång den 16:e juni. Denna vända har dessutom fått förstärkning av ingen mindre än Rutger Hauer!

Lite gangsters i underbar 50/60-talsmiljö ska vi även bjudas på då Starz i år har bestämt sig för att sända "Magic City" under sommaren. Den andra säsongen har premiär den juli och även denna serie har fått förstärkning, här gäller det dock James Caan!

Den 23:e juni flyttar vi oss ännu längre bak i tiden och tar oss till New Yorks tuffa gator då BBC America drar igång den andra säsongen av "Copper".

Som om detta inte vore nog fylls sommaren ytterligare på med nya säsonger av bland annat "Longmire" (A&E), "Falling Skies" 9/6 (TNT), "Perception" 18/6 (TNT), "Episodes" (Showtime), "Wallander" (BBC), och "Major Crimes" 10/6 (TNT), samt två ytterligare nya serier; "Camp" (NBC) "King & Maxwell" 10/6 (TNT).

Som ni kanske märker verkar sommaren som sagt bli riktigt matig och köttig i serieväg. Skulle det nu bara bli regn, blåst, mygg och fästingar så har kanalerna verkligen bunkrat upp det rejält åt oss!

| 2 maj 2013 22:01 |