Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

17 november 2018 | 23:00

Sofia Helin landar huvudrollen i storsatsningen "Atlantic Crossing"

Samproduktionen mellan norska NRK och svenska SVT ska berätta historien om Kronprinsessan Märthas flykt från nazisterna, till Vita Huset i USA.
Norska NRK har under dagen bekräftat att de har lagt en beställning på tv-serien "Atlantic Crossing". En serie som mycket väl kan bli en av Nordens mest ambitiösa hittills. I huvudrollen som Kronprinsessan Märtha, finner vi Sofia Helin vars roll som Saga Norén i "Bron" redan gjort henne till en stjärna.
 
– Det är en okänd berättelse om en kvinna som gjorde skillnad i världshistorien. En mycket spännande roll! Vi har inte tidigare upplevt att en kvinna haft en sådan möjlighet eller röst när det gäller berättandet om andra världskriget, men här finns möjligheten, säger Sofia Helin till NRK.
 
Den norska Kronprinsessan Märtha, som innan giftemålet med den norske Kronprinsen var en svensk Prinsessa född 1901 i Stockholm, flydde under nazisternas ockupation av Norge till USA. Väl där blev hon nära vän med den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt och flyttade till och med in i Vita Huset. Hon sägs av historiker ha varit en av anledningarna till att den amerikanske presidenten valde att skicka in sina trupper under det andra världskriget.
 
Serien kommer att bestå av åtta avsnitt och utspela sig i Norge, Storbritannien och USA, med en förväntad premiär i januari 2021.
| 17 november 2018 23:00 |