Spel

Skribent

MovieZine

7 mars 2024 | 14:19

Snusmumriken slåss mot polisen i nytt Mumin-spel som släpps idag

I "Snufkin: Melody of Moominvalley" har mumintrollens grönklädda vän fått huvudrollen och kämpar mot samhällets järnhand.
Vad får man om man blandar svensk utgivare, norsk utvecklare, och finsk licens? Spelet ”Snufkin: Melody of the Moominvalley” som idag den 7 mars släpps till Nintendo Switch och PC. Mumindalen är urmysigt och här måste man leta efter Mumin som är spårlöst borta.
 
Snusmumriken har huvudrollen och i vanlig ordning är han emot auktoriteter. Rent spontant känns det som att studion Hyper Games sneglat på “Grand Theft Auto”-spelen under utvecklingen av “Melody of the Moominvalley”.
 
 
I centrum av spelets berättelse har vi en tokig parkvakt som med polisen våldför sig på Mumindalen. Parker med stängsel och skyltar sätts upp, vilket gör Snusmumriken skogstokig. Lösningen blir att nedmontera dessa parker och återställa skogen.
 
Man kan inte sno bilar eller slå ner folk, utan de gemensamma nämnarna mellan “GTA” och “Melody of the Moominvalley” är just hatet mot auktoriteter.
 
Trots dessa likheter återskapar spelet essensen av Mumindalen - och även om jag kanske inte är målgruppen som Hyper Games gjort spelet till, så njuter jag i stora drag. Här har vi ett urmysigt äventyr som hyllar Tove Janssons värld från början till slut.
 
Det är avkopplande att gå runt och utforska Mumindalen, och jag kan känna igen mig i motståndet mot auktoriteter. Läckra miljöer blandas med vackra animationer, och även om spelet inte är en intellektuell utmaning, så njuter jag av att gå hand i hand med Snusmumriken i denna förtrollande värld.
 
Ska du spela "Snufkin: Melody of Moominvalley?"
| 7 mars 2024 14:19 |