NEW YORK COMIC CON

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

6 oktober 2019 | 09:00

”Snowpiercer” - så skiljer sig tv-serien från filmen

Ett tåg kommer lastat med samhällskommentarer och spännande tv-drama. Nya filmatiseringen av ”Snowpiercer” anländer på tv under 2020, och vi fick ett smakprov under New York Comic Con.
Joon-ho Bongs ”Snowpiercer” är inte glömd, när tv-kanalen TNT förbereder sin egna serieversion. Långfilmen från 2013 är lika mycket en inspiration för seriens skapare som det franska seriealbumet ”Le Transperceneige”, utgivet 1982.

- Allt började med den otroliga serieromanen, och Bong gjorde en fantastisk film. För att adaptera den som tv-serie tog jag stor inspiration från tonen i Bongs film. Den var en riktig adrenalinkick, så spännande! På så sätt kom vi framåt. Vi lånade också mycket från serieromanen, bland annat inspiration för hur tåget skulle se ut, inspiration till våra karaktärer, och själva konceptet, berättar seriens skapare Graeme Manson.

Under lördagens presentation på New York Comic Con fick vi ta del av de inledande minuterna i tv-serien, bland annat den animerade prologen som förklarar vad som har hänt.

I ”Snowpiercer” har Jorden har drabbats av klimatförändringar, och forskarna skjuter upp raketer som ska vända den globala uppvärmningen. Något går snett och Jorden fryser till is. Men miljardären och uppfinnaren Wilford har varit förutseende. Han har byggt ett gigantiskt tåg som ska varva planeten med några tusen överlevande ombord, tills planeten går att återbefolka igen.

TV-serien börjar sju år efter katastrofen man kallar The Freeze. Det enorma tåget som består av 1001 vagnar har blivit ett eget klassamhälle, där de fattigaste kämpar för att överleva längst bak och de rika njuter av lyxen längst fram i 1:a klass.
 
Large e854bf8e7d01431b77bdd3fda52ea1c0 snowpiercer connelly
 
Jennifer Connelly spelar Melanie Cavill, värdinna ombord:

- Melanie är bokstavligen ”tågets röst”, hon ropar dagligen upp meddelanden till passagerarna och ser till att allt går som på räls. Hon ska sprida lugn och försöka hålla alla nöjda. Hon ser också till att Mr Wilfords önskningar utförs. Men hon bär också på hemligheter, som vi kommer få veta mer om under säsongen. Vi kommer få se att saker är mer komplicerade än de verkar.

Den första säsongen kommer också drivas framåt av ett mordmysterium ombord. Det är upp till Daveed Diggs rollfigur Leyton Well att hjälpa till att lösa fallet.

- Leyton börjar bak på tåget, men får ta sig framåt eftersom han har erfarenheter som polis. På så sätt får han tillgång till resten av tåget. Han inser skillnaderna mellan de som inte har något och de som har allt. Hans lojalitet ligger hos de bak i tåget, men den kommer helt klart att utmanas. Mer intressant är hur hans syn på revolution utmanas, det visar sig mer komplext än han trodde.
 
Large e854bf8e7d01431b77bdd3fda52ea1c0 snowpiercer daveed diggs
 
Tåget har en linjär klass-struktur, men dynamiken kring hur maktstrukturen fungerar studsar överallt, berättar Diggs.

- Alla har något att sälja. Han är den förste från ”svansen” som får se resten av tåget. Han får pussla ihop informationen på vägen och inser att mekaniken bakom makten är mycket svårare än att bara komma till början av tåget.
 
- Varje gång Leyton får se en ny tågvagn har han aldrig sett något liknande. "Vafan, har ni silverbestick?" Via honom får vi se mer och mer av den här världen och överflöden av lyx som finns på tåget. 3000 jävlar som försöker överleva, och ändå finns den där rika 1-procenten.
 
 
2020 års "Snowpiercer" blir en klassresa genom en frusen värld. Den kommer ta upp ämnen som fattiga vs rika, och det överhängande klimathotet. Serien speglar vårt samhälle samtidigt som den bjuder på ett kittlande sci-fi-upplägg. Seriens skapare berättade också att en andra säsong redan är beställd och kommer spelas in inom kort.
 
Nu återstår bara specialeffekterna i säsongsfinalen, så det lär inte dröja länge innan "Snowpiercer" anländer. I Sverige kommer den att visas på Netflix, förhoppningsvis redan i vinter.
| 6 oktober 2019 09:00 |