Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

21 april 2016 | 16:00

"Snatch" blir nästa filmklassiker att (för)göras om till TV-serie

"Om Fargo kunde skrivas om till TV, så kan Snatch det också!", resonerar streamingtjänsten.
Visst har du sett "Snatch": dramakomedin av Guy Ritchie om ett gäng diamanttjuvar i London och en om boxningsmanager som blir utpressad av en gangster? Filmen från 2000 är en modern klassiker tack vare sitt höga och underhållande tempo samt varje filmskolas favoritexempel på när jump cuts funkar bra. Kanske allra viktigast: filmen har en stor fanbase.

Därför verkar det som en spännande - men naturligtvis jättedålig - idé att streamingtjänsten Crackle precis har gett grönt ljus åt att adaptera klassikern "Snatch" till den lilla skärmen i TV-serie-format. 10 avsnitt á 1 timme är beställda, men än så länge finns det inga detaljer om manusförfattare, regissör eller skådespelare. Däremot finns det en synopsis för TV-serien, som tack och lov åtminstone har anständigheten att göra något eget av konceptet: byta ut diamanten moy guldtackor.

Så här presenteras handlingen i pressmeddelandet: precis som i fallet med serien "Fargo", vill Crackle fånga essensen av originalfilmen men samtidigt bygga en helt ny värld baserad på filmen. Med inspiration från ett verkligt guldrån i London, följer serien ett gäng lovande lurendrejare i tjugoårsåldern som råkar hitta en lastbil full med stulna guldtackor, vilket kastar dem in i den organiserade brottslighetens farliga liv. Grabbarna måste snabbt anpassa sig till den förrädiska undervärlden medan snutar, tuffingar, internationella ligor och lokala skurkar är på dem.

Visst finns det en viss potential hos "Snatch" att bli TV-serie, men att lyckas lika väl som FX:s "Fargo" är ovanligt. "Snatch" framgång bygger på, förutom tidigare nämnda unika berättarstil, de sköna karaktärerna och en perfekt rollbesättning, med namn som Brad Pitt, Jason Statham och Benicio del Toro, för att bara nämna några. Crackle har minst sagt en ambitiös utmaning framför sig om de vill uppnå samma dynamik och kemi med nya skådisar, men om det går vägen: tja, hatten av!

Är det en bra idé att göra TV på "Snatch"? Vad behövs för att göra den rättvisa?
| 21 april 2016 16:00 |