Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 september 2022 | 11:45

Snart kommer Sveriges nya katastroffilm

Tuva Novotny spelar huvudrollen i ”Avgrunden”, som är tänkt att bli ännu en stor, svensk katastroffilm.
SF Studios ligger bakom dramat och actionveteranen Richard Holm (Johan Falk, ”Gåsmamman”) regisserar. Filmen utspelas omkring Kiruna och järnmalmsgruvan i Kiirunavaara där marken en dag börjar skaka och invånarna får kämpa för sina liv och inte dras ner i avgrunden.
 
Enligt SF Studios kommer Novotny att spela gruvans säkerhetschef vars familjeliv och triangeldrama med nya kärleken (Kardo Razazzi, ”Suedi”) och exet (Peter Franzén, ”Vikings”) får vänta när katastrofen alla fruktat blir ett faktum. Andra medverkande är Felicia Truedsson ("Heartbeats), Tintin Poggats Sarri ("Charter") och Edvin Ryding ("Young Royals"). Regissören Holm är entusiastisk över projektet:
 
- Jag har regisserat en hel del action under min karriär och att nu få ta det ett steg till med en riktigt storskalig katastroffilm känns fantastiskt. Men ingen action engagerar om det inte finns karaktärer att identifiera sig med. Därför har det varit extra kul att jobba fram filmens familj tillsammans med skådespelarna under repetitionerna. Sedan har ju filmens katastroftema ett stort mått av sanning i sig. Man flyttar ju en hel stad för att marken spricker runt omkring den på grund av gruvan. Som historieberättare behöver man ju bara ett ’tänk om’…
 
SF Studios producerar och distribuerar filmen i Norden och resten av världen. Den har biopremiär i Sverige 15 september 2023.
| 9 september 2022 11:45 |