Film

Skribent

Alexander Dunerfors

31 augusti 2013 | 20:01

Snart dags att kora Sveriges Oscarsbidrag

"Monica Z" och "Call Girl" har enligt experterna störst chans att bli Sveriges bidrag till nästa Oscarsgala.

Nu är det åter dags att plocka fram det svenska bidraget till Bästa utländska film-kategorin. En kommitté har haft hela året på sig att kolla igenom alla långfilmer som släppts, och på onsdag sker det sista beslutsmötet. Vi bör räkna med att ha en film klar redan torsdagen 5 september.

Hur diskussionen kommer att låta på Filmhuset vet ingen utom de invigda. Men vi kan alltid spekulera, eller hur? MovieZine tog hjälp av Twitter och ett flertal svenska filmexperter för att höra vilka filmer som har störst chans att väljas - och gå hela vägen till Los Angeles i mars 2014.

Observera att filmerna ska ha haft en svensk biopremiär mellan 1 oktober 2012 och 30 september 2013, för att kvalificeras.

Två säkra kort:

Call Girl

Vi älskade "Call Girl", Guldbaggejuryn älskade "Call Girl" och flera festivaler likaså. Det är en stor, snygg och gripande, "Hollywoodsk" om man så vill, dramathriller. Dessvärre kan hela Palme-bråket i vintras ha skadat filmens chanser - kanske vågar man inte riva upp gamla sår genom att ge "Call Girl" mer uppmärksamhet? Och ska man sen skicka originalversionen eller den censurerade? Många dilemman ligger i vägen. Ändå, vår stora favorit i den här mixen.

Monica Z

En minst lika pampig och Hollywoodsk kandidat, men desto snällare. Berättelsen om Monica Zetterlunds framgångar, hennes män och hennes lite för många drinkar är en universell sådan som följer den välkända mallen för framgångsrika biografier - tänk "Ray" eller "Walk the Line".

Fyra bubblare:

Äta sova dö

Foreign language, indeed. Men både serbiska och skånska är klart godkända språk i den här tävlingen, det behöver alltså inte talas riktig svenska för att en film ska kvalificeras. Sen har nog Gabriela Pichlers Guldbagge-vinnare och festivalfavorit en riktigt god chans.

Dom över död man

Ett svartvitt Andra världskriget-drama av Jan Troell? Det är för en vit gammal Akademi-medlem i Hollywood vad en ny Batman-film är för en femtonåring i Spånga, rena godispåsen alltså, och definitivt inte ett bidrag som vi behöver skämmas för. Under titeln "The Last Sentence" har den redan vunnit filmpriser ibland annat Chicago.

Blondie

Fyra exotiska svenska skönheter tog sig hela vägen till Venedigs filmfestival förra året. Jesper Ganslandt kanaliserar Bergman och har redan en egen Hollywood-karriär på gång.

Känn ingen sorg

Man behöver inte känna till Håkan Hellström för att svepas med av denna storm av tonårskänslor. Det skadar förhoppningsvis inte att regissörerna Mårlind och Stein haft en USA-etta med "Underworld Awakening"... eller?

Långsökt:

Bitchkram, Lycka till och ta hand om varandra, Bekas, Mammas pojkar, Ego, Faro, Eskil & Trinidad, Vi, Förtroligheten, Hur många kramar finns det i världen, Snabba Cash - Livet deluxe, Skumtimmen

Absolut bra filmer, men som av olika anledningar inte fyller mallen för vad ett Oscarsbidrag ska vara. Å andra sidan blev väl vi alla överraskade när Andreas Öhmans feelgoodrulle "I rymden finns inga känslor" skickades in för några år sedan, så... säg aldrig aldrig.

Absolut chanslösa:

Alla är äldre än jag, El Medico, Sune i Grekland, Wallander - Den orolige mannen, Världens säkraste kärnkraftverk, Godheten, Små citroner gula, Drömmen om Maremma, Julie, Mördaren ljuger inte ensam, Johan Falk - Kodnamn Lisa, Bäst före, Den som söker, Frihet bakom galler, Studentfesten, En gång om året, Vittra, Förtroligheten, Tyskungen, Second Class, Familjen Persson i främmande land, Belleville Baby

Filmer som flög under radarn på svensk bio lär inte direkt nå större framgångar utomlands. Vi kan också räkna bort alla standard-komedier och deckare. Dokumentärfilmer brukar i regel inte heller platsa i den här kategorin (fjolårets "Searching for Sugar Man" tävlade istället och vann i Dokumentär-klassen).

Vilken film tror du blir Sveriges Oscarsbidrag? Och vilken skulle ha bäst chans att gå hela vägen på Oscarsgalan i mars 2014? Lämna din kommentar nedan.

| 31 augusti 2013 20:01 |