Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

18 november 2023 | 10:00

Snabbguide: Vem är den onda versionen av Spider-Man i "Madame Web"?

I veckan släpptes första trailern till Sonys senaste spindelrulle, “Madame Web”. Då fick vi stifta bekantskap med antagonisten Ezekiel Sims. Men vem tusan är han?
Jag är ett stort fan av serietidningen som ett berättande medium, och är tack vare min uppväxt lite extra svag för superhjälteserier. Speciellt Marvels universum. Med det kommer också en uppskattning av superhjälteseriernas mer… invecklade historier. Den där typen av berättelser som börjar dyka upp när du berättat historier om samma karaktär i närmare 40 år och dina idéer av nöd blir allt mer fantasifulla.
 
Ezekiel, som i “Madame Web” spelas av Tahar Rahim (“En profet”), passar rätt bra in i den beskrivningen.
 
Den omedelbart kontroversiella karaktären gjorde entré i Spider-Mans titlar i början av 2001. Vem han var och vad han ville var från början ett mysterium, men redan under sitt första möte med Peter Parker släppte han en bomb i form av en fråga: Vilket kom först - spindeln eller radioaktiviteten?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Spider-Mans ursprung torde vara bekant för de flesta. Under en vetenskapsutställning råkade en spindel bli utsatt för radioaktiv strålning, men innan den drog sig undan och dog bet den första bästa besökare - den unge Peter Parker. Bettet gav honom spindelns proportionella styrkor och blev början på en lång karriär av svingande, skämtande, och skurkbekämpning.
 
Frågan som Ezekiel ställde var om det verkligen var radioaktiviteten som gjorde överföringen av krafter möjliga, eller om spindeln helt enkelt ville ge sina krafter till Peter innan den dog av den radioaktiva strålningen.
 
Det skulle också förklara varför så många av Spider-Mans skurkar har ett djurtema. Allt hänger ihop.
 
Som sagt, en kontroversiell sak att peta i efter närmare 40 år, och huruvida det idag står som sant, har motbevisats eller fortfarande är en teori är inte alldeles självklart. Sådana här grejer kan svänga åt båda hållen i serietidningarnas universum.
 
Vad som dock är säkert är att Ezekiel därefter blev en återkommande gestalt i Spider-Mans titlar. Han försökte varna Peter för Morlun, en extra farlig superskurk som åker multiversum runt för att döda och äta upp spindelpersoner.
 
Men det är en helt annan historia.
 
Ezekiel är också en spindel. Därmed har han i stort sett samma krafter som Peter Parker och ligger även (trots att han är ungefär dubbelt så gammal) på samma nivå. Ezekiel har dock inget nät, varken fysiskt, mentalt eller mekaniskt.
 
Mig veterligen har Ezekiel Sims i serietidningarna aldrig brytt sig om att hålla på med dräkt, som i trailern, det är inte hans grej. Däremot har han ofta setts barfota i kostym, så den gestaltningen är korrekt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I serietidningarna har Ezekiel också en koppling till Cindy Moon, som blev en spindelhjälte vid namn Silk. Hon blev biten av samma spindel som bet Peter Parker, fast efter honom, och fick således också krafter. Hon tränades, beskyddades och gömdes undan av Ezekiel innan Peter (på grund av återigen andra och yttre omständigheter) blev medveten om hennes existens.
 
Silk har för övrigt en alldeles egen tv-serie under utveckling, även om det varit ganska tyst om den sedan den här tiden förra året.
 
Och det är grundkursen i Ezekiel Sims. Som vanligt är det svårt att veta hur mycket eller lite de kommer behålla till filmen, men karaktärens utseende och stil skvallrar åtminstone om att de inte lär vara helt respektlösa.
 
| 18 november 2023 10:00 |