Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 september 2018 | 09:30

Smygpremiär för Jim Carreys underbart udda "Kidding"

En av årets bästa nya tv-serier är äntligen här.
Jim Carrey har en särskild plats i mitt hjärta - men något säger mig att det samma är sant för många av er som läser på MovieZine. Om det nu råkar färga min bild av "Kidding" eller inte, låter jag er därför avgöra. För efter att ha fått förhandstitta på de fyra första avsnitten, har Carreys underbart udda prestation i "Kidding" gjort serien till en av årets överlägset bästa.
 
I "Kidding" får vi följa Jeff Pickles, en man som i årtionden varit en del av varje barns uppväxt i USA. Han leder ett barnprogram (med sin pappa som producent) där han med hjälp av olika mupp-liknande dockor (tillverkade av hans syster) och andra tillbehör, lärt landets unga om goda värderingar - dessutom ofta genom sång (yes, Carrey sjunger en hel del i serien). 
 
 
Vid sidan om sin tv-personlighet är Jeff på många sätt lika godhjärtad, och har alltid varit det. Hans pappa, spelad av en fantastisk Frank Langella, har däremot lyckats förvandla barnprogrammet till en miljardindustri - genom försäljning av leksaker och DVD:er.
 
När vi tittare släpps in i handlingen har "privatpersonen" Jeff några månader tidigare förlorat en av sina tvillingsöner i en bilolycka, separerat från sin fru (Judy Greer), och efter att inledningsvis hanterat förlusten väl - nu börjat vackla i sin syn på världen. Vilket riskerar att få konsekvenser för miljardindustrin omkring honom, som är uppbyggd på att Jeff aldrig förändras.
 
Hade "Kidding" varit en tv-serie med någon annan skådespelare i huvudrollen än just Jim Carrey, har jag svårt att tänka mig att den hade fungerat så bra som den gör. Under en av scenerna i det fjärde avsnittet står Carrey exempelvis för en av de mest gripande scenerna jag har sett på tv (och film) på väldigt länge.
 
 
Det är med andra ord en prestation mer i stil med Carreys "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" än någon av hans mer komiska roller. Vilket kanske inte är så konstigt, med tanke på att Michel Gondry har regisserat samtliga avsnitt av "Kidding" - samma regissör som ligger bakom "Eternal Sunshine". Så för er som, likt jag själv, håller den filmen som en av de bästa någonsin råder det ingen tvekan om att ni kommer att älska "Kidding".
 
Men något säger mig att även alla ni andra, som bara längtat efter att se Carrey i ett välgjort projekt igen, kommer ha svårt att inte falla för hans nya serie. Gör er själva en tjänst och ge "Kidding" en chans. Det första avsnittet finns nu att ta del av hos HBO Nordic.
 
 
Kommer du att ge "Kidding" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 1 september 2018 09:30 |