Film

Skribent

Thomas Linnaeus

23 maj 2022 | 10:00

Skräckpremiär! Nya rysaren “Umma” är inte mumma

Den nya skräckisen “Umma” med Sandra Oh i huvudrollen har premiär idag. Recensenterna sågar den brutalt och nedanför har vi samlat delar av kritiken.
En mamma och hennes dotter lever ett stillsamt liv på en bondgård i landsbygdens USA. I huvudrollerna har vi Amanda, spelad av Sandra Oh (från bland annat serierna “Grey’s Anatomy” och “Killing Eve”), och hennes tonårsdotter Chrissy (spelad av Fivel Stewart från Netflix-serien “Atypical”). Plötsligt dyker Amandas morbror upp, och i bagaget har han med sig hennes mammas aska. I jordelivet kallades denna kremerade mormor för Umma, och under filmens gång visar det sig hon blivit ett spöke och har bestämt sig för att terrorisera dottern och barnbarnet.
 
 
Rotten Tomatoes har “Umma” det hederliga, men också bedrövliga betyget 27 av 100. Kritikerna menar att Sandra Ohs skådespelarinsats är stark, men inte räcker till för att rädda regissören Iris K. Shims klichéfyllda magplask till film.
 
Meagan Navarro på Bloody Disgusting skriver “Shims tunga fokus på konventionella skräckklichéer och bristande spänning gör att de mest spännande idéerna blir till en nackdel underutvecklade”. Medan Maxwell Rabb från Chicago Reader skriver “Filmens förbannelse är en ofullkomlig blandning av talang som kan lysa ibland, men mest snubblar över sig själv”.

Reddit delar användarna recenternas åsikt om “Umma”. Användaren Estanlit skriver “Jag borde ha fått betalt för att sitta igenom den här filmen, ärligt talat”, och trots en kavalkad av negativa inlägg kommenterar användaren Digitize: “Verkligen chockad över att se alla positiva kommentarer här. Det här är en av de sämsta filmerna jag någonsin sett på bio. En komplett tonal röra och inte bra från en teknisk synvinkel. Helt tråkigt.”
 
Kritiken av “Umma” är övergripande negativ, och personligen gör det mig mer sugen på att se denna rysare med Sandra Oh i huvudrollen. Jag önsketänker och håller tummarna för en ny “The Room”, även om det är osannolikt bara baserat på trailern.
 
“Umma” släpps digitalt på olika tjänster idag.  
| 23 maj 2022 10:00 |