Film

Skribent

MovieZine

10 februari 2024 | 18:00

10 skräckälskare tipsar om de absolut läskigaste filmerna de sett

"Jag längtar efter att hitta en film som gör mig så pass skrämd igen."
Skräckfilmer, rysare, thrillers, slashers... Hemsökta hus, spöken, aliens och levande döda... Det här är filmgenrer som många av oss inte kan få nog av. Adrenalitet och kalla kårar får publiken att känna att de lever. Rädslan och skräcken sägs kunna lindra stress, bland andra nyttiga bieffekter.
 
Oftast jagar vi samma kickar som de där första stora skräckupplevelserna, de som skrämde slag på oss i ung ålder - vilket verkar bli allt svårare att hitta i takt med att man blir äldre.
 
Vilken är den absolut läskigaste skräckfilmen som du har sett? Den frågan ställdes nyligen i en skräckgrupp på Facebook med tusentals medlemmar. Vi har valt ut 10 av de bästa svaren, som sträcker sig från 60- och 70-talets stora klassiker till moderna favoriter som "Sinister".
 
Filmtipsen nedan är lånade av gruppen Skräckfilmsälskare på Facebook:
 
2002 var året då Samara klättrade upp ur brunnen och traumatiserade en hel generation. Bild ur amerikanska nyinspelningen av "The Ring".
 
1. För mig finns två alternativ. När jag var yngre blev jag fullständigt livrädd för "The Ring". Jag kunde inte ens tänka på den utan att se Samara framför mig. Numera är den inte så farlig, men "Sinister" traumatiserade mig. - Andreas V.
 
2. "Boogeyman" har alltid fått mig att må illa till mods. Såg första när jag var yngre och den satte sina spår. Sen när man såg nya så satte den rätt bra spår med. - Mila-Nkita Z.
 
3. "Them". Fick genast stryka ”drömmen om att bo i romantiskt gammalt hus på landsbygden” från min Bucket List. - Ammi A.
 
4. "World War Z". Behövde dricka vin för att ta mig igenom den, hahaha. - Anna H.
 
5. Märkligt nog är en av de läskigaste upplevelserna jag haft med "The Haunting" från 1963. Jag höll på att somna på soffan och den skrämde mig vaken igen. - Robin H.
 
"Det spökar på Hill House" eller "The Haunting" - klassisk skräckis från 1960-talet.
 
6. Ingen jag kommer på sådär som sticker ut... Men ändå nån som påverkade en mycket var "Eden Lake". Rädd för att det förmodligen finns sånna människor. - Lee E.
 
7. När jag var liten så skrämde "Jurtjyrkogården" och "Hajen" nästan ihjäl mig. Idag väntar jag fortfarande på något som gör mig lika rädd. - Elina P.
 
8. Den första som skrämde en liten 11-åring var "Signs". - Elin P.
 
9. För mig finns det bara en film som gett mig trauma för livet. ”The Ring”! Såg den långt innan den kom på bio så jag hade inte hört talas om den överhuvudtaget (...) Jag fick en chock över hur den (för mig) va sååå läskig. Det tog minst en vecka innan jag klarade av att vara själv överhuvudtaget. Jag älskar fortfarande skräck och längtar på nåt sjukt sätt efter att hitta en film som gör mig så pass skrämd som "The Ring". - Johanna L.
 
10. Stämningen och allt som är i finska "Sauna". Jag kan rysa av att vara tänka på den ibland. Atmosfären i en film över lag spelar jävligt stor roll för mig. - LucyAnne T.
 
 
Vilka är de absolut läskigaste skräckfilmerna som ni har sett? Tipsa i kommentarsfältet!
| 10 februari 2024 18:00 |