Skribent

Patrik Jonsson

29 augusti 2013 | 22:01

Skräck på TV

Denna torsdag tänkte jag att vi skulle snacka lite om serier som går under genren skräck/rysare, ja eller snarare varför det finns så få serier inom denna genre som blivit riktigt lyckade.

I och för sig skulle man väl även kunna beskylla filmens värld för samma problem för ärligt talat görs det väl mest skitfilmer inom den här genren. Eller så är det helt enkelt bara jag som blivit endera avtrubbad, för kräsen eller rätt och slätt trött på genren. Hur det än ligger till med det så har i alla fall skräcken kommit lite tillbaka till TV-serievärlden, problemet jag har är dessvärre att jag aldrig skräms. Tycker serierna ifråga är alldeles för "familjevänliga", kan tänka mig att det är den där envisa PG-13-stämpeln som spökar även då det gäller serier; det ska passa alla, alla ska kunna se på det, då blir det höga tittarsiffror. Men blir det en bra TV-serie? Nej, om det är något vi har lärt oss så är det väl ändå att breda serier oftast floppar, speciellt då man talar om en genre som skräck och rysare.

Skräck på TV har funnits sedan långt tillbaka, redan 1959 sändes de första avsnitten av kultserien "The Twilight Zone" som väl ändå får räknas som en rysarserie. Serien gjorde dessutom comeback 1985 och rullade på i ytterligare fyra år. Nu så här i rimäjks och rebootstider är faktiskt ännu en version av just "The Twilight Zone" på gång, konstigt vore det väl annars. Ifall denna nya version håller samma mått som den från 50/60-talet, eller ens som den från 80-talet, återstår att se, jag är dock mycket tveksam. Andra rysarserier från den svunna tiden som är värda att nämnas är "The Outher Limits" (1963), "Kolchak: The Night Stalker" (1974), "Dark Shadows" (1966) och självklart "The Addams Family" (1964), ja om man nu tycker att den familjen verkligen skrämde?

På 80 och 90-talet gjordes också några tappra försök, självklart ska jag här nämna småmysiga "Tales From the Crypt" (1989) som fick hela sju rysliga säsonger. Även där var det dock med glimten i ögat och mer på skoj än någon renodlad skräckorgie. Va, om det kommer en rimäjk även på "Tales From the Crypt"? Självklart! När, hur och var vet jag dock ännu inte, men en nyversion har det ryktas om i över ett år nu. Vad det gäller 90-talet vill jag slå ett slag för Chris Carters ("The X-Files") mysrysliga thrillerserie "Millenium" som helt klart hade sina stunder. Nu kan man givetvis kalla "Millenium" för en thrillerserie lika mycket som för en skräckserie, eller till och med för en sci/fi-serie, men jag tycker ändå att den får räknas in här i detta sammanhang.

Väl framme vid 00-talet hade vi alltså ännu inte stött på något riktigt skrämmande, stötande, vulgärt eller blodigt. TV-kanalerna hade varit alldeles för försiktiga och fega, både vad det gällde de markbundna och kabel. Jag kan visserligen förstå detta, det mesta handlade så klart om, precis som nu, att smälla så högt det bara gick tittarmässigt och i en smal genre som skräck är det farligt att gå får långt, jag menar man kan ju faktiskt skrämma bort publiken...Så skärpte de då till sig under 00-talet? Nja, ifall man gillar "ungdomsrysare" så tycker man säkert det men för min egen del var (och är) det alldeles för larvigt och mjäkigt. Serier som "Supernatural" (2005), "The Vampire Diaries" (2009) och "True Blood" (2008) gjorde sitt "bästa" men tilltalade nog mestadels en mycket yngre publik än den jag själv tillhör, japp, återigen PG-13-stämpeln som spökar. Jag kan dock gå så långt att jag ger ett plus i kanten till "True Blood" som från och till faktiskt har imponerat.

Vart står vi nu då under början av detta vidunderliga 10-tal? Ja jag tycker fortfarande att det görs alldeles för mycket skit i den här genren och det görs dessutom alldeles för få försök att verkligen göra något vågat, något som sticker ut, något som skrämmer. "Bates Motel" och "Hemlock Grove" har knappast imponerat, "The Following" samt "666 Park Avenue" var urusla och "The Walking Dead" är det väl lite si och så med. En okej serie, men knappast skrämmande. Däremot imponeras jag av modet att satsa på en så pass sjuk och bisarr serie som "American Horror Story" och visst fan är "Hannibal" rätt ruggig, jäkligt bra också för den delen. Vem vet, kanske vi ändå går åt rätt håll? Det är ju inte endast kabelkanalerna som vågar satsa på skräck numer, även de markbundna har börjat visa framfötterna.

Inom den närmsta tiden kommer Guillermo Del Toros vampyrserie "The Strain", en mini-serieversion av skräckklassikern "Rosemarys Baby", John Logans och Sam Mendes skräckserie "Penny Dreadful" och M. Night Shyamlans sci/fi-rysare "Wayward Pines" att fylla TV-tablåerna. Man tycker ju att åtminstone en av dessa borde bli en lyckad skräckklassiker som kan sprida lite ljus (mörker) till serievärlden i denna ack så komplicerade tillika utskällda genre.

Vad tror ni, kommer TV-världen någonsin att få sig en riktig skräcksuccé, en nagelbitare utan dess like som inte fegar ur vad det gäller obehagligheter? I så fall, vad är det som krävs, vad vill ni se? Ni har säkert massor med idéer och har ni några tips på redan befintliga skräckserier som ni finner hyggliga så tipsa på!

Tack för ordet, vi hörs snart igen!

| 29 augusti 2013 22:01 |