Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 januari 2014 | 18:01

Skilsmässa inleder Tempo Dokumentärfestival

Utopier och uppbrott dominerar på den 15-årsjubilerande festivalen.

Karin Ekbergs "Att skiljas" får äran att inviga vårens Tempo Dokumentärfestival. Filmen beskrivs som en nära och tragikomisk skildring av hennes föräldrars skilsmässa.

- För fyra år sedan visste jag inte att Att skiljas skulle bli en långfilm. Det enda jag ville var att fånga året då mina föräldrar efter 38 år bröt upp från varandra. Jag är nu väldigt stolt över att få öppna Tempofestivalen och den unika chans det innebär för filmen att nå sin publik, säger regissören i ett pressmeddelande.

Temat för årets festival - den 15:e i ordningen - är Utopia. Bland filmerna kopplade till temat ser vi:

"Freak Out" av Carl Javér - om ett försök att skapa ett utopiskt samhälle. Ett gäng dadaister, feminister och hippies flyttar i början av 1900-talet upp på ett berg i Schweiz där de bildar en normbrytande koloni.

"Everyday Rebellion" av The Riahi Brothers - om aktivism och demokratirörelser runt om i världen. Den uppmärksammade festivalfavoriten tog sin början i ett transmediaprojekt som också presenteras under festivalen. 

"Sepideh - Reaching for the Stars" av den danska regissören Berit Madsen - om den unga iranska flickan Sepideh som drömmer om att bli astronaut och vägrar att följa sin utstakade väg.

Tempo Dokumentärfestival pågår mellan 4-9 mars i Stockholm.

| 13 januari 2014 18:01 |