Film

Skribent

Andreas Samuelson

31 december 2021 | 12:00

Skål! 12 skådespelare som blev fulla på film

Vissa tar metodskådespeleri till en helt ny (promille-)nivå. Andra festar så hårt att de inte nyktrat till när kameran rullar. Här är skådespelarna som av olika anledningar varit berusade på film.
På en vanlig arbetsplats är det med få undantag noll tolerans när det kommer till alkoholpåverkan under arbetstid. Det samma gäller egentligen filminspelningar. Men det finns tillfällen - och skådespelare - som är undantagen som bekräftar regeln. De här stjärnorna var inte helt nyktra när regissören ropade ”action”.
 
 
 

1. Martin Sheen i "Apocalypse Now”

 
I scenen som skulle etablera Sheens karaktär kapten Benjamin L. Willard som farlig och oförutsägbar så passade det ganska bra att han själv var så pass full att han knappt kunde stå upp. Skådespelaren hade nämligen firat sin 36-årsdag med att supa sig redlös och var så utom kontroll att han av misstag slog sin hand blodig på en spegel, något som Francis ford Coppola lämnade kvar i den färdiga filmen.
 
 

2. Anna Kendrick i ”Drinking Buddies”

 
Även om den här charmiga indierullen utspelas på och kring ett ölbryggeri så var inte den Oscarsnominerade skådespelaren redo för - eller medveten om - att den alkoholfria öl hon skulle dricka i en scen byttes ut mot riktig sådan. Hon har själv berättat att hon inte upptäckte detta förrän halvvägs in i tagningen och kände sig då redan rejält berusad. Motspelaren Olivia Wilder har avslöjat att de var fulla mestadels genom inspelningen då öl från det riktiga bryggeriet var billigare än alkoholfri.
 
 

3-4. Edward Norton & Brad Pitt i ”Fight Club”

 
En av de mest ikoniska scenerna i David Finchers kultfilm var faktiskt inte planerad men blev till av en slump under en paus i inspelningen. Fincher upptäckte att hans två stjärnor börjat slå golfbollar in i en matbil efter okänt antal drinkar och bestämde sig för att filma det hela, vilket resulterade i en minnesvärd sekvens i den färdiga filmen.
 
 
 

5-6. Carrie Fisher & Harrison Ford i ”Rymdimperiet slår tillbaka”

 
Prinsessan Leah var knappast någon främling för hårt festande under 1980-talet och inspelningen av den andra Star Wars-filmen var inget undantag. Hon bekräftade själv att Monty Python-medlemmen Eric Idle bjöd med henne på fest med självaste Rolling Stones och hon fick med sig sin motspelare. Tydligen blev det ingen sömn den natten och när duon filmade dagen efter var de fortfarande berusade...
 
 
 

7. John Candy i ”Splash”

 
Ron Howard som regisserade Tom Hanks-komedin har delat med sig av en anekdot om hur den komiskt begåvade birollsinnehavaren kom in full en dag. De skulle filma scenen där de spelar squash och Candy erkände inför sin regissör att han inte sovit och fortfarande var berusad. Anledningen? Han hade mött Jack Nicholson på en bar kvällen innan och blivit bjuden på drinkar utan ände.
 
 

8. Måns Herngren i ”Varannan vecka”

 
Ett fall där fyllot framför kameran även höll i trådarna bakom, då Herngren var en av fyra regissörer till den här svenska komedin. Nervös inför att återvända till skådespeleriet bestämde han sig för att helt enkelt supa ner sig på riktigt inför en fyllo-scen och enligt medregissörerna blev det bäst när han slutade försöka att spela onykter och helt enkelt var sig själv.
 
 

9. Fred Astaire i ”Värdshuset fritiden”

 
För slutscenen i den populära, Oscarsbelönade musikalen skulle den ikoniska filmstjärnan dansa full och bestämde sig, enligt hans dotter Ava, att köra metodskådespeleri. Han förberedde filmandet av sekvensen med två shottar whisky och fortsatte i samma takt till den sjunde tagningen, som användes i den färdiga filmen.
 
 
 

10-11. Neve Campbell & Denise Richards i ”Wild Things”

 
Om det är något den här 1990-talsthrillern är känd för så är det de ångande sexscenerna som lämnade lite till fantasin. De två kvinnliga stjärnorna var dock inte helt redo för halvnaket, lesbiskt hångel och slappnade av med vin och drinkar i Campbells trailer innan tagning. Även inför trekanten med Matt Dillon så delade trion på en mängd tequila för att komma i stämning.
 
 

12. Margot Robbie i ”The Wolf of Wall Street”

 
Idag är hon en etablerad, Oscarsnominerad stjärna men när australienskan skulle göra sin första sexscen - spritt språngande framför Leonardo DiCaprio av alla människor - var hon rejält nervös. Så pass att hon klockan nio på morgonen tog tre shots tequila för att lugna nerverna vilket ska ha gett hennes självförtroende en skjuts - och fått händerna att sluta skaka.
 
 
Har du fler exempel på fulla skådisar på film? Kommentera nedan.
| 31 december 2021 12:00 |