Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 juni 2022 | 21:10

Skådespelarveteranen Philip Baker Hall död

Birollsfavoriten känd från bland annat flera av Paul Thomas Andersons filmer avled på söndagen 90 år gammal.
Karaktärsskådespelaren ska ha avlidit fridfullt i sömnen och dödsorsaken är oklar, skriver Independent. Han led dock av lungemfysem, delvis på grund av lunginflammation från barndomen, och kunde endast filma några fåtal minuter åt gången i slutet av sin karriär.
 
Baker Hall var den typen av stabil skådespelare som kanske inte alla kunde namnet på men definitivt sett flera gånger. Han spelade trots allt nästan 200 olika roller på film och TV. Han debuterade på 1970-talet, började dyka upp i små biroller på 1980-talet i filmer som ”Midnight Run” och ”Ghostbusters II”.
 
Han uppmärksammades ordentligt efter att ha upptäckts av filmskaparen som Paul Thomas Anderson, som gav honom minnesvärda roller i ”Hard Eight” (i en av få huvudroller som en professionell spelare), ”Boogie Nights” (som en mäktig biografdistributör) och ”Magnolia” (som värden för ett tävlingsprogram för barn).
 
Sedan dess har han dykt upp i allt från actionrökare som ”The Rock”, ”Air Force one” och ”Rush Hour” till prisbelönade dramer som ”Dogville”, ”Zodiac” och ”Argo”. Han har även gästspelat otaliga gånger på TV, inte minst i ett populärt avsnitt av ”Seinfeld” som en polis på jakt efter en biblioteksbok med passerat inlämningsdatum.
 
En ständigt pålitlig Hollywood-doldis som kanske inte hade många showiga huvudroller eller några Oscarsstatyetter att skryta med. Men imponerande talang, mäktig närvaro och tung karisma i kombination med en lång, nämnvärd karriär. Vila i frid, Philip Baker Hall.
| 13 juni 2022 21:10 |