Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 april 2024 | 14:30

Sista chansen! En udda och "sjukt obehaglig" svensk rysare lämnar SVT Play

Regissören Johannes Nyholm bjuder på en våldsam "Måndag hela veckan"-loop.
Ett streamingtips inför helgen för den som uppskattar lite annorlunda indiefilmer: svenska fantasy-thrillern "Koko-di koko-da" streamar på SVT Play fram till söndag 7 april.
 
Någonstans mellan barnprogram och skräckfilm, i en alldeles egen liten makaber sagovärld, utspelar sig "Jätten"-regissören Johannes Nyholms andra film - om ett gift par som har förlorat sin åttaåriga dotter. Tre år senare är det dags att bryta vardagen för tältsemester i skogen, när de råkar på objudna och hotfulla gäster.
 
Så hamnar makarna mitt i en våldsam "Måndag hela veckan"-loop, där samma mardrömsscenario utspelas om och om igen. Det är en studie i sorg paketerad som skräck i svenska skogar.
 
- Det är så drömmar är byggda, och mardrömmar, förklarade regissören i en intervju med The Spool.
 
- Man känner ofta att man är fast i en loop, med små förändringar. Man kan inte flu. Samma sak när man går igenom ett trauma, man kommer inte ifrån sina tankar: "varför hände det mig? Vad kunde jag ha gjort annorlunda?" Men man kan inte lösa situationen. Man kan bara acceptera den.
 
"Jag är både fascinerad och förvirrad" skrev jag i MovieZines recension från 2019. "Nyholm har inte gjort en film som är lätt att se. Flera obehagliga inslag gör att man lite grann längtar tills filmen tar slut. Det är ändå spännande att se var filmen ska ta vägen härnäst, och man sitter ibland på helspänn och väntar på nästa oundvikliga terrormöte."
 
"Koko-di koko-da" är inte en film för alla, men har ändå fått en del internationell uppmärksamhet. Filmen var bland annat nominerad till priser vid genrefestivaler som Sitges, Fantasia Film Festival samt i Sundance.
 
 
| 4 april 2024 14:30 |