Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 november 2023 | 15:00

Sista chansen: Peter Jacksons storslagna actionäventyr lämnar snart Netflix

Peter Jacksons "King Kong" lämnar streamingtjänsten 15 november.
Ett riktigt monster till blockbuster lämnar Netflix i dagarna. Peter Jacksons "King Kong" finns att streama bara fram till onsdag 15 november.
 
Många undrade vad den nyzeeländske filmskaparen skulle göra när den episka "Sagan om ringen"-trilogin var färdigställd. Dra sig tillbaka till hängmattan och andas ut? Eller ta sig an ett mindre och personligt projekt? Knappast. Tillsammans med kompanjonerna och manusförfattarna Fran Walsh och Philippa Boyens hoppade han direkt på nästa utmaning: ännu ett tretimmars actionäventyr späckat med ambitiösa CGI-effekter.
 
Historien som lockade Peter Jackson var den om jätteapan King Kong - en nyinspelning av den banbrytande filmklassikern från 1933. I hans version följer vi ett filmteam på väg till mytomspunna Skull Island, där de upptäcker en del ruggiga hemligheter.
 
Rollistan är stark med Naomi Watts, Jack Black och Adrien Brody i täten. Den stora stjärnan är förstås Kong själv, gestaltad av Andy Serkis. Ännu en milstolpe för performance capture, och "King Kong" vann en välförtjänt Oscar för sina specialeffekter.
 
MovieZines recension hyllar ett matinéäventyr på klassiskt vis: "Det finns många tjusiga referenser till andra äventyrsfilmer, bland annat ”Mumien”, ”Jurassic Park” och till och med en släng av ”Titanic”. Och musiken är härligt kitschigt anspelande på 30-talsfilmens pompösa alster."
 
Skulle du missa "King Kong" på Netflix så finns den även att se på Prime Video och på Viaplay.
 
| 14 november 2023 15:00 |