Skribent

MovieZine.se

21 maj 2013 | 14:01

SFI i Cannes: "Vi vill utmana filmvärlden"

Svenska filminstitutet firar 50 år med en ny filmsajt, och en utmaning om jämställdhet.

50-årsjubilerande Svenska Filminstitutet är tillbaka i Cannes. På schemat står både en storslagen fest, men också en utmaning till resten av filmvärlden. MovieZines Erik Dalström mötte upp SFI:s VD Anna Serner.

Hur väljer ni på SFI att fira ert jubileum här i Cannes?

- Vi gör det genom att utmana världen i att bli mer jämställd. Vi har ett uppdrag att ge vårt stödmedel jämnt till båda könen, det är inte rätt att inte alla berättelser blir berättade utan egentligen bara vita, manliga berättelser. Så vi har tagit fram en jämställdhetsplan sm vi hoppas att de ska svara upp mot. Vi har också tagit fram en ny sajt om film (AugmentedSociety.se), och hur film kan påverka oss till att förstå oss själva och vårt samhälle. Där kommer det tips på filmer som förklarar varför det behövs en större jämställdhet.

Vad är det för filmer som lyfts fram på sajten?

- Till premiären har Benny Andersson valt filmen "Timmarna" som spelades in på 50-talet, under efterkrigstiden som ju blev en backlash för jämställdheten. Lena Adelsohn Liljeroth har valt "Hip hip hora", som också visar hur det är att gå in i vuxendomen när man är tjej. Den som kommenterar får välja sin egen film. Själv valde jag "Thelma & Louise", som påminner om hur kvinnor, mest utanför Sverige, inte får vara något annat än ett bihang. Jag valde också "Tusen gånger starkare" som på ett fantastiskt sätt visar hur det är att vara den enda kvinnan som ska leda en förändring.

Hur viktig är filmfestivalen i Cannes för svensk film?

- Det är ett fönster för att få ut svensk film i världen. Det är en jätteviktig festival ur det perspektivet. Men även de filmer som inte har passerat nålsögat och får visas på festivalen, har sina köpare här. Det är ett enormt arbete som pågår här nere bakom kulisserna. Mycket businessmöten och mycket kindpussande för att få ut svensk film i världen.

Så hur ser intresset ut för de svenska filmerna här i år?

- Den enda filmen i programmet är kortfilmen "Pleasure" av Ninja Thyberg. En otroligt intressant titt bakom kulisserna på porrbranschen, där alla fördomar och stereotyper ställs på sin spets. Det var en väldigt fin visning, och folk reagerade på ett bra sätt. Sen är bland annat "Monica Z" och "Känn ingen sorg" här nere och håller på att säljas. Musikerna kommer ikväll (läs: igår) och ska spela för oss, det är vi jätteglada för. Jag har inte fått se hela filmerna men det ser jättefint ut.

Har du hunnit se någon av tävlingsfilmerna än?

- Jag har inte hunnit se något alls. Och faktiskt inte ens den minsta kändis än, haha. Jag hade lika gärna kunnat vara i ett blåsigt Skövde nu.

Filmfestivalen i Cannes pågår till söndagen 26 maj. Följ vår bevakning och de senaste nyheterna på www.moviezine.se/cannes.

| 21 maj 2013 14:01 |