Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 december 2023 | 16:00

Sexsymbolen Kim Basinger fyller 70 år - det gör Bond- och Batmanstjärnan idag

Hon var en av 1980- och 90-talets största sexsymboler och blonda femme fatales på vita duken. Idag fyller Oscarsvinnaren Kim Basinger 70 år.
När vi pratar sexsymboler och blonda femme fatales i film från 1980- och 90-talet är det svårt att inte tänka på Kim Basinger. Vare sig hon hade matsex med Mickey Rourke eller hånglade med James Bond och Batman så bidrog hon alltid med ordentlig sex appeal till sina roller.
 
 
Hon startade inte oväntat karriären som fotomodell på 1970-talet innan hon fick gästroller i TV-serier som ”Charlies änglar” och ”The Six Million Dollar Man”. Hon filmdebuterade med huvudrollen som en Texas-flicka med storstadsdrömmar i dramat ”Det hårda landet” (1981).
 
 
Samtidigt vek hon ut sig i Playboy, något hon själv har sagt ledde till större roller. Hon slog igenom som Bond-kvinna i Sean Connerys sista film i serien, den inofficiella ”Never Say Never Again” (1983). Hon Golden Globe-nominerades för rollen som Robert Redfords kärleks intresse i baseball-dramat ”Den bäste” (1984).
 
Hon började jobba med högt aktade regissörer som Blake Edwards, Robert Altman och Adrian Lyne, vars "9 ½ vecka” (1986) snabbt uppnådde kultstatus tack vare Basingers heta sexscener med Mickey Rourke. Rollen som journalisten Vicki Vale i Tim Burtons ”Batman” (1989) etablerade ytterligare Basingers status som sexsymbol.
 
 
1990-talet inleddes dessvärre med flera floppar, inklusive två med dåvarande maken Alec Baldwin - "Blondinen som alltid sa ja” (1991) och ”The Getaway” (1993). Men när Curtis Hanson rollsatte henne som Veronica Lake-liknande sexarbetare i ”L.A. konfidentiellt” (1997) fick hon en välförtjänt, hittills utebliven respekt som skådespelare och belönades med en Oscar. Du kan se filmen på TV i natt.
 
 
Hon återförenades med Hanson för rollen som Eminems mamma i ”8 Mile” (2002) men har därefter mest medverkat i mindre kända och/eller framgångsrika filmer. Bland mer nämnvärda är som Zac Efrons mamma i ”Charlie St. Cloud” (2010), Sylvester Stallones ex i ”The Grudge Match” (2013), en skurk inom justitiedepartementet i ”The Nice Guys” (2016) och titelkaraktärens partner och före detta älskarinna i ”Fifty Shades Darker” (2017).
 
Hon är i övrigt en engagerad djurrättsaktivist och har bland annat kämpat för sjuka och handikappade gårdsdjur samt mot asiatisk mat gjord av hundar. Hon hade tidigare ekonomiska problem, på grund av hennes uppmärksammade avhopp från filmen ”Boxing Helena” (1993) men även på grund av icke-lukrativt uppköp av privatägd mark i Georgia.
 
Du kan följa henne på hennes Instagram-konto @kim.basinger där hon inte lägger upp så många nya bilder men gott om kul, spännande anekdoter från hennes filmer:
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Kim Basinger (@kim.basinger)

 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Kim Basinger (@kim.basinger)

 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Kim Basinger (@kim.basinger)

 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Kim Basinger (@kim.basinger)

 
Grattis på 70-årsdagen!
 
Vilka är dina favoritfilmer med Kim Basinger?
| 8 december 2023 16:00 |