Serie

Skribent

Patrik Jonsson

18 oktober 2012 | 21:01

Serien som Gud glömde

Vi tar en närmare titt på andra säsongen av "American Horror Story", som igår premiärvisades på FX.

Än så länge är det över en vecka kvar till Halloween och tills att vi ställer om klockorna till ännu mörkare tider, men detta hindrar knappast TV-kanalerna från att börja sända rysliga skräckserier redan nu.

I söndags hade AMC:s "The Walking Dead" säsongspremiär, ett par veckor innan dess såg ABC:s "666 Park Avenue" dagens ljus för första gången. Och igår kväll hade den andra säsongen av "American Horror Story" premiär på FX, därför har jag denna vecka valt att lägga den största fokusen på just denna smått störda och bisarra serie.

I oktober i fjol hade äntligen Ryan Murphys mycket omtalade skräckprojekt "American Horror Story" premiär efter mängder med vrickade teasers tillika rykten. Serien mottogs med blandade känslor hos publiken, man kan nog säga att den delades upp i två grupper: älskarna och hatarna av serien. Jag kan förstå detta då serien minst sagt var egendomlig och den hörde knappast till de mer lättillgängliga eller publikfriande skapelserna, men detta var å andra sidan aldrig Murphys tanke, här skulle det vara skruvat, blodigt, sjukt, vågat och perverst, ja eller i alla fall lite kinky.

De flesta kritikerna gillade dock serien och den publik som valde att stanna kvar för att följa spektaklet måste jag nog ändå säga att blev belönad i slutändan. Kritikerna menade på att detta sannerligen var annorlunda och att en sådan här serie verkligen behövdes, tittarsiffrorna som snittade 2,5-3 miljoner per avsnitt höll med. Redan efter fyra sända avsnitt så tilldelades serien en andra säsong och 3,3 miljoner såg därefter säsongsavslutningen, vilket är riktigt höga siffror hos en kabelkanal.

I den första säsongen av serien fick vi följa familjen Harmon som flyttat från Boston till Los Angeles efter det att hustrun i familjen drabbats av ett missfall och mannen haft en affär. De flyttar sedermera in en nyrenoverad herrgård som visar sig vara hemsökt och resten kanske ni kan räkna ut själva? Eller nja... latexspöken, pilska 60-åriga hembiträden och glasburkar med mänskliga organ och foster kanske inte tillhör de mest vanliga ingredienserna i en spökhushistoria, men ändå. I den andra säsongen, med undertiteln "Asylum", så har dock hela premissen förändrats, den stora huvudrollsinnehavaren från den första säsongen, det vill säga spökhuset, har nu bytts ut mot en minst lika skräckinjagande vårdanstalt där både personalen och de intagna milt uttryckt verkar ha ett gäng skruvar lösa.

Det är inte endast vårdanstalten som är ny i sammanhanget, allt är nytt och då menar jag verkligen allt, från karaktärer, handling till tidsera och premiss. Murphy har dock valt att "återanvända" några skådisar från den första säsongen (Jessica Lange, Zachary Quinto, Frances Conroy, Eric Stonestreet, Evan Peters, Sarah Paulson & Lily Rabe) men de kommer denna gång att ta sig an helt andra karaktärer än dem som de gestaltade i den första säsongen. Även Dylan McDermott kommer att dyka upp, men endast i en gästroll. Detta är alltså den stora egenskapen hos "American Horror Story", varje säsong kommer att vara helt fristående, att Murphy dessutom valt att "återanvända" skådisar i olika roller är något som är än mer originellt. Han har dock tillagt att vissa små kopplingar mellan säsongerna kan komma att dyka upp, i alla fall för den uppmärksamme.

Ja och apropå just uppmärksam, det måste man nog vara ifall man ska kunna ta åt sig den här serien till fullo, för det finns nämligen en massa små detaljer som är riktigt roliga upptäcka, speciellt för den skräckintresserade. I den första säsongen så lekte Murphy hejvilt med blinkningar och hintningar till stora skräckfilmer, vissa tydligare än andra, några var dock riktigt fyndiga och dessutom lite svårare att upptäcka. Detta har han så klart gjort helt medvetet så det handlar absolut inte om något plagierande i hopp om att ingen ska märka, utan det är alltså precis tvärtom. Ja och jag gillar det där, det är fantasifullt och det märks att det har gjorts med kärlek, dessutom gillar jag att serien inte tar sig självt på allt för stort allvar, utan det är hela tiden precis lagom. Skräcken finns där, men så även den mörka humorn och dessutom en bunt med rätt så härliga karaktärer, spelade av skickliga skådisar, som kryddar det hela ännu mer.

Nåväl, vad handlar den andra säsongen om nu då? Ja, det är ju lite svårt att veta då det gäller den här serien, men det ser då ut att bli minst lika skruvat denna höst. Det hela utspelar sig 1964 på en vårdanstalt som styrs med järnhand av Sister Jude (Lange), en sadistisk nunna (ja ni hör ju själva) vars största rival är Dr. Thredson (Quinto), en läkare med helt nya och framgångsrika behandlingar som strider helt med Sister Judes mer "gammeldagsmetoder". I personalen hittar vi även Dr. Arthur Arden, som spelas av det underbara nytillskottet James Cromwell, Arden ska tydligen inte heller vara någon snäll och fläckfri herre, nej han misstänks nämligen för att vara en gammal nazist!

Självklart så är ju hela den här vårdanstalten även fylld till bredden med intagna där den ena patienten låter mer vrickad och bisarr än den andre. Vi har Grace som är en farlig och manipulativ sexgalning, sedan Shelly, a.k.a "Shelly the Nymphomaniac, vidare så hittar vi människor med smeknamn som "The Ultimate Angel", "Devon & Cooper" (tydligen någon psykotisk galning med personlighetsklyvning), "Daniel the Deaf-mute", Monsignor Timothy Howard, ett par kallat "The Lovers", "Spivey" och en hel drös till. Det har även ryktas om en Leatherface-inspirerad karaktär som bär en mask som är gjord av hans offers hudar och en galning som tror att han blivit bortförd av utomjordingar.

I rollerna som alla dessa karaktärer kommer vi alltså att få se några bekanta ansikten från den första säsongen, men även nya skådespelare finns så klart med. Tidigare nämnda James Cromwell såklart, men även Chloe Sevigny ("Hit & Miss"), Joseph Fiennes, Ian McShane (gästroll) och så Maroon 5:s frontman Adam Levine bara för att nämna några. Kyle Cooper, som även skapade vinjetten till den första säsongen och "The Walking Dead" samt introt till filmen "Seven", har återigen skapat vinjetten till denna säsong.

Summa summarum; En skräckinjagande vårdanstalt anno 60-tal fylld med sadistiska nunnor, nymfomaner, galna läkare, massmördare, nazister, utomjordingar, psykopater och personlighetskluvna i en serie jag lika gärna skulle kunna kalla för "Serien som Gud glömde", kommer jag att titta? Oh ja!

Ifall ni andra ännu inte är riktigt övertygade så har ni här en länk till en sida med massor av teasers och trailers. Här hemma i Svea så sände TV11 den första säsongen av "American Horror Story" i våras och jag antar att de även kommer att sända denna. Något premiärdatum finns dock inte tillgängligt i skrivandes stund.

Men nu över till lite "trevligare" saker, det har nämligen blivit dags för mig att summera veckans alla serienyheter, så hugg in!

 

Agent Coulson (Clark Gregg) kommer att återuppstå i Joss Whedons kommande superhjälteserie "S.H.I.E.L.D.". Detta avslöjades i slutet av förra veckan på New York Comic-Con, Clark Gregg har tidigare gestaltat denna karaktär i filmerna "Thor", "Iron Man" samt "Avengers" där Coulson slutligen omkom, men nu verkar det alltså som att detta ändå inte var slutet för honom.

En TV-serie om Dracula är redan under produktion och nu ska även Frankensteins monster få sig en serie. Det är kabelkanalen TNT som tänker göra en adaption på de fem bästsäljande romanerna av Dean Koontz som kretsar kring det gamla monstret.

TNT har även (äntligen!!!) gett Frank Darabonts gangsterepos "L.A. Noir" grönt ljus, den första säsongen kommer dock endast att bestå av 6 avsnitt, men det är i alla fall bättre än inget! Detta kommer nog att bli något alldeles extra, pilotavsnittet ska enligt rykten vara helt fantastiskt, efter visningen av piloten så var det tydligen aldrig någon tvekan hos TNT om att plocka upp serien för en första säsong.

NBC har slagit sig samman med den f.d. "Lost"-producenten Carlton Cuse för att göra en adaption på den grafiska novellen "The Sixth Gun" som kretsar kring sex mytiska revolvrar i den gamla vilda västern. Då den sjätte och den mest kraftfulla revolvern hamnar i händerna hos en oskyldig flicka, Betty Montcrief, så vaknar plötsligt ondskefull krafter; ökända mördare och illasinnade gunfighters som sedan länge antagits varit döda, och de har ett enda mål: döda Becky och lägga beslag på revolvern. Endast en gunfighter, Drake Sinclair, står i vägen för ondskan.

J.J. Abrams har ännu ett projekt på gång och denna gång så är det för The CW och ja, det blir bara värre och värre vad det gäller den här mannen. Serien heter "Electropolis" och den beskrivs exakt så här, håll i er nu; "An undercover cop show about after-hours Los Angeles and the young people who live their lives after most are asleep, making their moves to the pulsing beats of electronic music". Det fanns en tid då man blev exalterad då man fick höra om en ny serie från Abrams, men nu är det ju istället nästan så att man får ropa efter spyhinken...

Säsongspremiären av AMC:s "The Walking Dead" slog i söndags ytterligare rekord, över 11 miljoner zappade in zombieserien och avsnittet hade en rating på hela 5,8. Iom detta slog faktiskt "The Walking Dead" även samtliga serieavsnitt från de markbundna kanalerna i höst, vi snackar alltså allt från "Modern Family" till "NCIS". Detta är helt unikt, återigen så krossar alltså "The Walking Dead" allt motstånd både vad det gäller tittarsiffror samt ratingsiffror och serien skriver återigen historia. Jag nämnde i den förra veckans artikel att vi nog kunde mötas av nyheten kring en ev. fjärde säsong om ungefär en månad, men efter dessa otroliga siffror så är jag dock övertygad om att vi inte behöver vänta på nyheten om en förnyelse i mer än några dagar till.

Fox har satt igång utvecklandet av en modern tappning av historian om Bonnie & Clyde. Nåväl, något säger mig att jag förmodligen kommer att föredra History Channel:s version av Bonnie & Clyde vilken dag som helst.

USA Network har gett "Suits" en tredje säsong på 16 avsnitt som kommer att dra igång till sommaren.

Tyra Banks har tillsammans med ABC planer på att göra en komediserie som ska baseras på hennes unga år, projektet går just nu under titeln "Fivehead". Jag sticker hellre ut mina ögon med en rostig gaffel än att jag spenderar ens en minut framför denna serie.

CBS, tillsammans med Salma Hayek, tänker göra en reboot på 50-talserien "The Cisco Kid".

HBO har avslöjat premiärdatumet för de andra säsongerna av "Enlightened" och "Girls", det är den 13:e januari som gäller.

Skaparna av "The Event", kära nån, har en ny serie på gång hos ABC. "Beneath" heter projektet och ska vara någon slags övernaturlig (igen) historia om ett bolag som borrar efter naturgas i en mindre håla i USA. Naturligtvis så hittar de något helt annat än naturgas.

Skådespelerskan Rhona Mitra har fått en roll i TNT:s kommande thrillerserie "The Last Ship".

Fox har förnyat "Bobs Burgers" och tilldelat serien en fjärde säsong.

Kanalen Hallmark har gett grönt ljus åt "Cedar Cove", vilket blir kanalens allra första dramaserie, i huvudrollen finns Andie MacDowell.

Detta var allt jag hade denna vecka, ta hand om er där ute i höstrusket och passa nu på att se mycket serier, vi hörs igen nästa torsdag.

| 18 oktober 2012 21:01 |