Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 oktober 2020 | 13:00

Se sci-fi-kortfilmen som spelades in på bara 24 timmar

”20 sekunder” heter årets vinnare i den landsomfattande filmtävlingen Noomaraton.
Går det att göra en kortfilm som engagerar och berör, från idé till färdig film, på bara 24 timmar? Jodå! Det har den riksomfattande tävlingen Noomaraton bevisat i över 20 år.

Konceptet är enkelt (nåja...), det gäller att komma på en fem minuter lång historia, spela in filmen och klippa den - allt inom loppet av ett dygn. För att göra det lite mer utmanande får de tävlande lagen tre platser och tre objekt som måste vävas in i handlingen. I årets tävling exempelvis: ett mötesrum, en trädgård och ett skåp, respektive toapapper, mynt och en visp. Allt ska dessutom passa in i ett övergripande tema, som i år är ”Nutid - ny tid”.

Startskottet gick den första helgen i september, och hundratals kreativa bidrag från hela landet gallrades ned till ett 30-tal nominerade. I veckan hade jag det stora nöjet att sitta med i juryn på Noomaraton 2020, och utse Västmanlands lag Nattkomik till årets vinnare.

Vinnarfilmen heter ”20 sekunder” och är, enligt oss i juryn, ”en klaustrofobisk, snygg och känslosam film som lyckas fånga både vår kollektiva ångest i en osäker tid och hur en ovanlig vänskap växer fram.” Kolla in den här nedan:
 
 
Jag vill också slå ett slag för årets i särklass roligaste Noomaraton-bidrag, ”Myntodlaren”, som vi belönade med juryns hederspris. "En underbart skruvad idé och ett välskrivet manus med många finurliga detaljer".
 
 
Läs mer om tävlingen på noomaraton.se.
| 4 oktober 2020 13:00 |