Film

Skribent

Alexander Dunerfors

13 januari 2014 | 22:01

Se de första klippen från "Stockholm Stories"

Martin Wallström berättar: "Det handlar i grunden om ganska ensamma människor, som alla söker en gemenskap".

Hur ljust ska det vara för att vi ska se varandra? Hur mörkt för att vi ska våga mötas? Så lyder en del av handlingen för "Stockholm Stories", löst baserad på Jonas Karlssons novellsamling "Det andra målet". Vi bad skådespelaren Martin Wallström berätta mer.

Filmen berättar flera sammanvävda historier. Vad är den röda tråden?

- Det handlar i grunden om ganska ensamma människor, som alla söker en gemenskap, på sitt sätt. Jag spelar Johan, som är kanske en av Sveriges bästa författare. Det är bara det att ingen annan har förstått det än. Han är besatt av tanken av att få folk att mötas, och att vi egentligen inte ser varandra. Han försöker missionera med sin bok för att få folk att förstå. Men när ingen är intresserad tar han saker i helt egna händer. Och det urartar lite.

"Stockholm Stories" har jämförts med så skilda titlar som "Crash" och "Love Actually", vad säger du själv?

- Jag håller med. Någon sa "Magnolia" också... Kommer du ihåg "Leva livet" som Mikael Håfström gjorde för många år sen? Den fick mig att tänka på den.

Det är ett drama men med en del humor?

- Ja, den är väldigt humoristisk, på ett tragikomiskt sätt. Den kanske framstår som tung men är otroligt humoristisk. Cecilia Frodes karaktär är jätterolig. Det tycker jag också att man ska pusha för, ingen vill ju gå och se filmer som är tunga.

I rollistan hittar vi bland andra Jonas Karlsson, Marie Richardson, Gustaf Hammarsten, Cecilia Frode. Vilka får du spela mot?

- Jag spelar mot Dejan Cukic, och det var lite roligt för bara en månad senare gjorde vi "Snabba Cash 3" ihop. Där spelar jag och Dejan jättemycket mot varann, så vi lärde känna varandra redan på "Stockholm Stories". Jag spelar också mot Julia Ragnarsson, och mot David Dencik. Men min karaktär är ganska mycket ensam.

Hur var Karin Fahlén att jobba med som förstagångsregissör?

- Jättebra! Hon är grym. Hon har ett trick, som jag inte tänker avslöja men som andra regissörer borde ta efter. Jag har aldrig varit med om en film som är så välspelad av hela ensemblen rakt igenom. Det är till stor del Karins förtjänst.

"Stockholm Stories" kommer att visas på Göteborg Film Festival (där Martin Wallström för övrigt också syns i Andreas Öhmans "Remake"). Den ordinarie biopremiären dröjer till 7 mars.

Ett smakprov på berättelserna från Stockholms stad får du i klippet nedan:

| 13 januari 2014 22:01 |