EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

24 oktober 2016 | 17:00

Scott Derrickson bråkade konstant med Marvel om ”Doctor Strange”

Regissören pratar öppet om hur saker går till på en Marvel-inspelning.
En filmskapare som kliver ombord en Marvel-film får lämna sitt ego hemma. Varje film ska hitta sin plats i jättepusslet som är MCU - Marvels filmiska universum - och då gäller det att jobba nära producenter och studiochefen Kevin Feige, både på inspelningen och i klipprummet. 

Regissören Scott Derrickson beskriver arbetet med ”Doctor Strange” som ”konstanta bråk”, men är inte det minsta bitter. Jag träffade honom i London för att höra om hur mycket frihet och kreativt utrymme en filmskapare egentligen kan vänta sig i ett sådant projekt.

- Det här är vad som gör Marvel annorlunda mot alla andra studios. De är konstnärer. Kevin Feige, Louis D’Esposito, min producent Steve Broussard och Victoria Alonso, jag gjorde filmen med de här fyra människorna. Det fanns aldrig någon kreativ tvist. Vi bråkade hela tiden, men oftast handlade det om att vi fem tittade på en klippt version och bråkade om den. 



Han beskriver produktionen av ”Doctor Strange” som ett kreativt samarbete där han sällan behövde kompromissa. 

- Jag insåg att det här är supersmarta människor som enbart bryr sig om att göra en bra film. Visst, de gör filmer för att spela in pengar, men de är filmälskare och cinefiler först och främst. Under hela processen fanns det aldrig ett ögonblick där jag behövde ge upp någon av mina idéer. Vi kunde bråka om saker, men om jag hade rätt så insåg de det. Och jag tror att jag oftast hade rätt (skratt).

Derrickson berättar att han inte gör filmer för sin egen skull.

- Jag tror inte på filmskapande som handlar om att uttrycka sig själv. Jag har ingen avsikt i att uttrycka vem jag är eller hur jag ser på världen. Vem fan är jag att göra det? Jag är där för att upptäcka något som är större än mig själv. Jag är där för att skapa något som är större än mig själv. Vi jobbar med mycket större idéer.



Scott Derrickson passade på att hylla Marvel-chefen Kevin Feige som en riktig konstnär.

- Han plågar sig själv över de här filmerna. Han rannsakar sig själv konstant, han plågar sig med tvivel - ”det här är inte tillräckligt bra, hur kan vi göra det bättre?” Så jobbar konstnärer. Så jobbar inte studiochefer, eller producenter. 

- Kevin är ett riktigt geni, Kevin är den som kan ta ett steg tillbaka och förklara varför en scen eller en idé inte fungerar. ”Här är felet, här är varför det inte funkar”. Och han gör det på ett sätt som jag aldrig sett en annan filmskapare göra. Han är en auteur, på så sätt. Han har en känsla för vad som inte fungerar, och det är vad som skiljer Marvelfilmerna från allt annat.

I veckan publicerar vi en längre intervju med Scott Derrickson. ”Doctor Strange” får svensk biopremiär på fredag.
| 24 oktober 2016 17:00 |