Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

10 oktober 2017 | 20:00

Scorsese har ett stort problem med Rotten Tomatoes

Efter att ha sett Darren Aronofskys "Mother!" har mästaren tagit till orda mot betygshetsen i filmbranschen.
Han har stått för en stor mängd cineastiskt guld, gamle Scorsese. Just nu filmar han "The Irishman" åt Netflix, men han har också hunnit med att skriva en krönika åt The Hollywood Reporter där han beklagar sig över hur viktigt det blivit för filmpubliken att en film dragit in mycket pengar och att den har ett bra sammanlagt sifferbetyg på den allt mer mäktiga sajten Rotten Tomatoes.
 
- Box office ligger som bas för nästan alla diskussioner om bio, och ofta är det även mer än som bara en bas. Den brutala bedömningslustan av filmer har gjort öppningshelger till en blodtörstig åskådarsport. 
 
Om Rotten Tomatoes genomslag säger han:
 
- Sajter som Rotten Tomatoes har satt en ton som är skadlig för seriösa filmskapare. Bara namnet "Rotten Tomatoes" är förolämpande. Och eftersom att filmkritik skriven av passionerade och engagerade människor med faktisk kunskap om filmhistoria gradvis har försvunnit verkar det som att fler och fler röster där ute ägnar sig åt rent fördömande. Människor som verkar få njutning av att se filmer och filmskapare sågade, avfärdade, och i vissa fall slitna i stycken.  
 
Vad tycker du? Har Martin Scorsese en poäng? Har sifferbetyg och box office-intäkter blivit för viktiga?
| 10 oktober 2017 20:00 |