Film

Skribent

Mats Karlsson

7 september 2012 | 23:01

Scorsese gör film på Roger Eberts memoarer

Världen mest kända filmkritiker kommer till bioduken i dokumentärform.

De flesta har hört namnet Roger Ebert och några är säkert medvetna om att han är filmkritikernas filmkritiker. Ebert har kritiserat film i 45 år och har uppnått en status som många kritiker drömmer om. När han är i Cannes behöver han inte bemöda sig att göra som alla andra dödliga, att ställa sig i kö och vänta på sin tur. Nej, han har en bricka med bokstäverna VIP, som gör att han kan gå före alla andra i kön.

Förra året gav Ebert ut en bok som heter "Life Itself" som snart blev en storsäljare. Nu har trion Steve James, Steven Zaillian och ingen mindre än Martin Scorsese som producent, visat stort intresse av att göra en dokumentär på boken. Ebert säger själv till Criticwire att han är väldigt överraskad.

- Det här kom som en överraskning. De säger att de har ett bra uppslag och jag anser att Steve James "Hoop Dreams" är en av de bästa dokumentärerna som har gjorts, så mina förhoppningar är höga. Men jag har aldrig sett min bok som en dokumentär. Jag kommer hålla mig borta från all inblandning, som manus, för jag vill inte vara det tredje hjulet. Vad de än gör, kommer jag bli fascinerad, säger Ebert.

| 7 september 2012 23:01 |