Serie

Skribent

Alexander Kardelo

12 mars 2022 | 09:00

Samuel L. Jackson gnäller på regissörer som gnäller på Marvelfilmer

"Det är bara för att ingen går och ser deras filmer."
Superhjältar vs finkultur - rond 283!
 
Sedan Martin Scorsese och Francis Ford Coppola började klaga på Marvel-filmernas dominans har allt fler regissörer hoppat på debatten. Senast i höstas sa "Dune"-regissören Denis Villeneuve att superhjältefilmer "gör oss till zombies" medan Steven Soderbergh tycker de har "för lite sex".
 
Samuel L. Jackson, en skådespelare som varav sin Nick Fury-karaktär med seriösa roller, ger nu svar på tal. I en intervju med tv-programmet The View menar han att gubbarna är bittra för att ingen vill se deras filmer:
 
- Filmer är filmer. Det där är filmerna jag gick och såg som barn. Och det konstnärliga arbetet bakom en film var länge ett mysterium. Idag är film inte längre ett mysterium. Ungar vet hur man gör film i sina mobiler. Så det är lätt för regissörerna att avfärda Marvel, eftersom folk inte går och ser deras film. 
 
Jackson i en seriös roll: nya Apple-serien "The Last Days of Ptolemy Grey".
 
Skådespelaren säger att det alltid har funnits en skillnad mellan publikvänliga storfilmer och mer seriös film, långt innan MCU blev en grej.
 
- Det är som att vi har blivit dummare, men så här har det alltid varit. När vi var yngre ville folk se cowboyfilmer, och sen fick de superhjältar på tv. När man berättar en seriös historia hittar man en nischad publik - samma sak händer. Folk går på bio för att må bättre och komma ifrån sina dagliga liv. 
 
Själv verkar Samuel L. Jackson stolt över sina popcornrullar.
 
- Folk går in i den mörka biosalongen för att ha kul tillsammans, man skrattar och skriker med andra. Jag gör fortfarande filmer som jag hade velat gå och se som barn.
 
Den som vill se Samuel L. Jackson i en seriös roll (och kanske karriärens bästa?) bör kolla in nya hyllade  dramaserien "The Last Days of Ptolemy Gray" som streamar på Apple TV+. 
| 12 mars 2022 09:00 |