Skribent

Mats Karlsson

6 september 2012 | 19:01

Sämsta biosommaren i USA på 20 år

I Sverige är dock biotittandet för årets biosommar oförändrat mot 2011.

Förhoppningarna var riktigt höga hos filmbolagcheferna inför biosommaren med filmer som "The Avengers" och "The Dark Knight Rises". Men många av de övriga storfilmerna har inte levt upp till de högt ställda förväntningarna, däribland "The Amazing Spider-Man".

- På papperet såg biosommaren ut riktigt bra ut på förhand och en solklar rekordkandidat. Jag tror många av oss förväntade sig att vi kunde slå förra sommaren baserat på de starka titlarna. Men publiken dök inte upp till den grad som vi hade förväntat oss för dessa filmer, säger en analytiker.

"The Avengers" och "The Dark Knight Rises" är de filmer som har utmärkt sig under sommaren, men trots det var förhoppningarna högre ställda på "The Dark Knight Rises". Filmen har spelat in 100 miljoner dollar sämre än föregångaren "The Dark Knight". Även "The Amazing Spider-Man" spelade in mindre än Sama Raimis tre filmer.

Sommaren har även haft en del filmer som har underpresterat. Där hittar vi exempelvis "Battleship", "Total Recall", "Rock o Ages", "Dark Shadows". "Abraham Lincoln: Vampire Hunter" och "The Bourne Legacy". Man hade också förväntat sig högre intäkter för "The Expendables 2" som spelade in 100 miljoner dollar mindre än första filmen.

Här hemma i Sverige har biotittandet legat på en stabil nivå och ligger på ungefär samma nivå som 2011. Enligt Thomas Runfors på SF Bio har juni varit bättre än 2011 och juli var något sämre, men sammanfattningsvis har det varit en bra biosommar i år.

| 6 september 2012 19:01 |