podcast

Skribent

MovieZine

28 februari 2023 | 09:00

Sam Mendes: “Biografen blev min tillflyktsort under en stökig uppväxt”

Den brittiske regissören bakom filmer som "American Beauty", "1917" och “Revolutionary Road” berättar om Oscarsögonblicket som förändrade hans karriär i ny podd-intervju.
Sam Mendes besökte Stockholms filmfestival i höstas för att ta emot Stockholm Visionary Award och presentera sin senaste film, Oscarsnominerade “Empire of Light”. Filmen är en personlig tolkning av hans uppväxt i England med en psykisk sjuk mor och ett porträtt av biografen som en tillflyktsort när livet känns svårt.
 
– Min mamma var mentalt instabil, och en stor del av Olivia Colmans karaktärsporträtt är baserat på henne. "Empire of Light" är på så vis en väldigt personlig film, trots att den inte är självbiografisk.
 
- För mig, precis som i den här filmen, var biografen en tillflyktsort. Den erbjöd en fristad från mitt liv och från konflikterna på hemmaplan. Jag har spenderat en stor del av mitt liv i mörkret, i mörka biosalonger och teatrar där jag upplevt saker utan att känna personen som satt bredvid mig. Så för mig är biografen ett hem, berättar Sam Mendes i intervjun.
 
Sam Mendes intervjuas av MovieZines Jakob Åsell på Stockholms filmfestival 2022.
 
Efter att ha haft stora framgångar som teaterregissör i London handplockades Sam Mendes av självaste Steven Spielberg för att filmatisera Alan Balls manus "American Beauty". Filmen som blev hans långfilmsdebut och stora genombrott i Hollywood tilldelades fem Oscars, däribland för Bästa film och regi.
 
Mendes berättar under samtalet om hur det var att sitta på Oscarsgalan med sin allra första film, och vid 34 års ålder höra sitt namn ropas upp som vinnare för Bästa regi.
 
– Det var en lågbudgetfilm, vi föreställde oss aldrig att vi skulle vinna några priser. Men sen växte det och blev större och större. Jag minns att mitt hjärta slog så hårt i bröstet att jag trodde att jag skulle svimma när jag satt där i publiken. På lunchen tidigare under dagen hade de sagt till mig att en miljard människor tittar på sändningen, men att jag inte hade något skäl till att vara nervös! Så allt jag kunde tänka på när jag hörde mitt namn ropas upp var att inte snubbla eller börja gråta, berättar Mendes.
 
I samband med filmens svenska premiär släpps nu scensamtalet från Sam Mendes Stockholms-besök som podcast. MovieZines Jakob Åsell samtalar här med den brittiske filmskaparen om Oscarsögonblicket som förändrade hans liv, om att jobba med Paul Newman i “Road to Perdition” och om varför han inte vill bli ihågkommen som en regissör med en specifik visuell stil.
 
I intervjuserien i Hollywood träffar Jakob Åsell film- och tv-skapare som har sökt lyckan i den amerikanska filmindustrin för att prata om framgångar, motgångar och verkligheten bakom kulisserna i drömfabriken.
 
Avsnittet hittar ni hos iTunes och PodMe. Ni kan även lyssna här nedan.
 
 
"Empire of Light" går nu på bio.
| 28 februari 2023 09:00 |