Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 augusti 2022 | 12:00

Sågat kärleksdrama är nu en av Netflix mest sedda filmer

Kritikerna älskar inte "Purple Hearts". 110 miljoner tittare säger att de har fel.
Netflix kärleksdrama "Purple Hearts" som släpptes i somras är redan en av streamingtjänstens mest sedda filmer - någonsin.
 
Med 220 miljoner tittade timmar (Netflix mäter som bekant tittarsiffror på sitt egna udda sätt) har "Purple Hearts" placerat sig på nummer 7 på listan över de 10 mest sedda filmerna någonsin. Den har nu gått om Martin Scorseses "The Irishman" och Sandra Bullock-dramat "The Unforgivable" (hon kan dock vara lugn, "Bird Box" är ännu ohotad på plats 3).
 
Kritikerna verkar inte lika förtjusta. Filmen har ett betyg på 30% Fresh på sajten Rotten Tomatoes, Publikens betyg landade däremot på 70%, vilket ligger i linje med det positiva snittbetyget 6.8 på IMDB.
 
 

Får kritik för att vara misogyn och rasistisk

 
Men filmen - om en ung, liberal musiker som går med på att gifta sig med en konservativ marinsoldat för att få sjukförsäkring - har blivit en aning kontroversiell, och rör om känslor speciellt i USA. Den anklagas bland annat för "kvinnofientliga och rasistiska teman", enligt Variety. I en scen säger soldaten, spelad av Nicholas Galitzine, att han ser fram emot att ”jaga de jävla araberna”.
 
Regissören Elizabeth Allen Rosenbaum har bemött kritiken:
 
- Jag hoppas att folk förstår att för att karaktärerna ska växa, så måste de ha brister i början. Vi har avsiktligt skapat två karaktärer som gjorda för att hata varandra. De måste vara extrema. Och de har båda blivit svikna av systemet. Han är skadad i ett krig som aldrig tar slut och hon får inte den sjukvård hon behöver.
 
Trots sina olikheter och skilda politiska åsikter dras det unga paret till varann, och fejk-äktenskapet leder till äkta känslor.
 
- Jag hoppas att alla som känt sig kränkta ska förstå våra avsikter. Vi vill visa att folk kan växa och förändras, säger regissören.
 
 

Netflix topp-10 mest sedda originalfilmer

 
1. Red Notice
2. Don’t Look Up
3. Bird Box
4. The Gray Man
5. The Adam Project
6. Extraction
7. Purple Hearts
8. The Unforgivable
9. The Irishman
10. The Kissing Booth 2
| 24 augusti 2022 12:00 |