Film

Skribent

Mats Karlsson

21 juli 2010 | 00:34

Sagan om Inception är över

Inceptions resa har varit lång och mödosam, men nu kan vi konstatera att den är över.

Det var i februari 2009 som Nolan äntligen avslöjade hans kommande projekt efter knallsuccén "The Dark Knight". Projektet var "Inception" och fåordiga Nolan avslöjade inget mer än att det skulle kretsa kring det mänskliga sinnet.

Det dröjde inte länge förrän man insåg att "Inception" skulle bli något extra. Ett projekt som inte var en uppföljare, remake eller baserades på varken en bok eller en serietidning och som dessutom var i händerna på högintressante Nolan. Med facit i hand hade "Inception" knappast blivit en verklighet om inte "The Dark Knight" hade blivit en sådan ekonomisk knallsuccé.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Blockbusters är oerhört viktiga för filmens utveckling och framtid. Det är visserligen ett fåtal av dessa blockbusters som verkligen blir bra, kvalitetsmässigt. Vi vet ju vid det här laget att en film som har rönt stora framgångar på Boxoffice inte automatiskt behöver vara bra. Men mainstream-publiken har också rätten att få sin beskärda del och så länge jag får innovativa och kreativa idéer såsom "Inception" protesterar jag inte.

Utan att gå in alltför djupt på "Inception" så är nu filmen sedd och allt sedan visningen har jag gått och funderat på filmen, men också på Christopher Nolan och hans roll i den här branschen. Jag kommer fram till samma analytiska svar varje gång, Nolan är viktig för filmens utveckling och fortlevnad.

Visserligen blev inte helt hänförd över "Inception" som film, men som ett innovativt projekt från början till slut är jag helt såld. Samtidigt känns det lite trist att bolagscheferna har blivit så stelbenta och allmänt fega att de vågar väldigt sällan ge grönt ljus till projekt som"Inception". Det är sällsynt med sådana här projekt, eftersom de föredrar säkra pengar som en remake alternativt en uppföljare kan ge. Min förhoppning är att "Inception" ska ge dessa pengagossar en välbehövlig tankeställare.

Nu på torsdag är det smygpremiär för "Inception" och självklart ska du gå och se den när och om du får möjlighet. Jag kan inte lova dig att du kommer älska filmen, men däremot så är chansen stor att du får uppleva något som du sent kommer att glömma.

| 21 juli 2010 00:34 |