Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 maj 2019 | 15:00

"Detective Pikachu" har en skön "Ensam hemma"-referens

"Det blev ett roligt internt skämt."
Nya Pokémon-filmen "Detective Pikachu" har ett litet påskägg som bara mer skarpögda detektiver lär upptäcka.

En referens till 90-talets klassiska "Ensam hemma"-filmer har smugit sig in. Håll utkik efter den svartvita gangsterfilm som visas i bakgrunden på en tv. Känns scenen bekant? Det är en bit ur "Angels With Filthy Souls" - samma film som Kevin McCalister tittar på.
 
 
Filmen finns inte på riktigt utan scenerna skapades speciellt för "Ensam hemma" år 1990. Regissören Rob Letterman berättar i en intervju hur den hamnade i "Pokémon Detective Pikachu":

- Min klippare och jag satte ihop filmen, och behövde något att sätta på tv:n. Jag visste ännu inte vad, men enligt manus skulle det vara en slags film noir, en deckare. Bara som ett skämt tog vi ner filmen som de spelade in för "Ensam hemma" från Youtube och använde den tillfälligt. Det gick inte att slå! Vi försökte få rättigheterna och det gick, mirakulöst nog. Det blev som ett roligt internt skämt.

- Det betyder ingenting i Pokémons universum, men det betyder allt för min generation - som är snäppet äldre än Pokémon-generationen, säger regissören.
 
| 9 maj 2019 15:00 |