Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

10 mars 2014 | 19:01

Så räddade fansen Veronica Mars

Fredrik Adolvsson ser tillbaka på "Veronica Mars" historia och hur kultserien blev film.

Det var andra tider då, i mitten av 00-talet, när TV-serier bara hade börjat sin resa mot dagens populäritet och när Internet ännu inte hade gjort vår värld tillräckligt liten. Men att det tog nästan ett och ett halvt år för "Veronica Mars" att hitta till svensk TV gjorde inte så mycket, den här privatdetektiven lyckades ändå bygga upp en av de stösta fanbaserna i världen. Den som tvivlar på det påståendet kan ta en titt på Kickstarter.

Det var inte meningen att Veronica skulle börja sin bana med rörliga bilder. Rob Thomas, hennes skapare, skrev ungdomsromaner och det var som en sådan tanken på en tonårsdetektiv föddes. En manlig sådan. Men när nya prioriteringar kom i vägen, såsom andra projekt och även insikten att TV ger mer pengar, ändrade han inriktning. Boken blev ett TV-manus och Veronica blev Veronica.

"Veronica Mars" såg dagens amerikanska ljus hösten 2004 och berättade om titelkaraktären, en ung kvinna i den lilla amerikanska kuststaden Neptune, vars bästa vän mördades ett år tidigare. När Veronicas pappa, Neptunes sheriff, vänder på fel högt uppsatta stenar, leder det oundvikligen till att han blir avsatt och Veronica, stadigt vid sin faders sida, förlorar sina vänner och sin sociala status. Hon hjälper till när pappa Keith öppnar egen detektivbyrå, men börjar också ta sina egna fall när skit händer bland bekantskapskretsen. En våldtäkt som Veronica blev utsatt för på en fest och mordet på bästa vännen, Lilly Kane, är fallen som hänger över hela första säsongen.

Också i andra säsongen är det två nya fall, ett annat mord och en obehaglig bussolycka, som följer vår hjältinna genom de tjugotvå avsnitten, medan man väljer att ändra strukturen något (fortfarane två större fall men ett färre antal avsnitt vardera och dessutom efter varandra) i den efterföljande säsongen. Som också blir den sista. I maj 2007 sänds finalavsnittet.

Fast fansen, förvisso för få för att bygga en tillräcklig tittarskara, är passionerat vokala, och Rob Thomas älskar sina karaktärer lite för mycket för att låta de vila. Mer eller mindre omedelbart börjar han prata om att göra en film som knyter ihop dinglande trådar, men när han väl löser upp knutarna och får till ett manus, är inte Warner Bros. Pictures, bolaget med rättigheterna, villiga att lägga upp stålarna. Här gör Kickstarter entré i historien.

Kickstarter, för den oinvigde, är en tjänst och en hemsida för så kallad crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering om man vill hitta ett passande svenskt ord. Tanken är att projekt (teknik, musik, serietidningar eller vad man än kan tänkas hitta på) som inte hittar finansiering på andra sätt, kan ta hjälp av folk världen över, av den stora massan. Kan man inte donera mycket till ett projekt, kan man kanske donera lite, och i slutändan ska flera bäckar små göra projektet möjligt.

Rob Thomas och hans gäng drog igång sitt Kickstarterprojekt i mars 2013. Målet (det vill säga budgeten) de satte för filmen om "Veronica Mars", långfilmen, var två miljoner dollar, och tidsgränsen som sattes för att förhoppningsvis uppnå den var en månad. På mindre än tio timmar var målet uppnått. Det var rekord, i Kickstarters hela historia hade ingen annan samlat in varken en eller två miljoner lika snabbt som "Veronica Mars", inte heller hade något annat projekt haft lika många donatörer (även kallade 'backers'). 91 585 stycken såg tillsammans till att förse filmen med en ny budget på 5 702 153 dollar.

Och svenska fans tillhör de mer generösa, endast fem av totalt tjugofem bidragande länder gav mer pengar än de ungefär 750 personer som gav härifrån, en trevlig statistik.

Ett första utkast av manuset färdigställdes redan medan insamlingen fortfarande pågick, och därefter skrev flera gamla bekanta på i rask takt. Kristen Bell, Veronica själv, var givetvis med redan från början och stötte projektet, hon har ända sedan TV-seriens nedläggning uttalat sig villig att fortsätta. Fan-favoriten Jason "Logan" Dohring, Enrico "pappa Keith" Colantoni, Percy "Wallace" Daggs III, Francis "Weevil" Capra, Tina "Mac" Majorina, med flera, med ganska många flera, skrev på inom ett par månader och dyker upp i filmen när Veronica Mars för första gången på nio år återvänder till Neptune.

I juli samma år avslutades den månadslånga inspelningen, och i mars 2014 har filmen premiär. Samtidigt på bio i USA och video-on-demand i andra delar av världen, inklusive Sverige, vilket är första gången det händer för en film från en av Hollywoods sex största studior.

Och framtiden? Rob Thomas har skrivit på för att utveckla och medförfatta två sammanhängande böcker som utspelas efter filmen. Kristen Bell har i intervjuer öppnat upp för möjligheten att spela vidare, antingen i fler filmer eller kanske en ny serie på Netflix, däremot är ingenting planerat eller ens mer än funderingar. Men möjligheterna finns. Möjligheter, hopp, och en hel del vilja, och gänget bakom "Veronica Mars" har tillsammans med sina fans redan bevisat att man kan komma långt med lite vilja.

"Veronica Mars" har VOD-premiär hos bl.a. film2home.se på fredag.

| 10 mars 2014 19:01 |