Serie

Skribent

Alexander Kardelo

29 juni 2015 | 08:00

Så lyckas du på provfilmning

Catrin Wideryd jobbar med casting och ger några tips till dig som ska på din första audition: "Kom inte utklädd till viking".
I veckan kommer äventyrsserien ”Vikings” till Stockholm för att hitta nya vikingar till de kommande säsongerna. Intresset har på förhand varit enormt. Vi bad Catrin Wideryd från Wideryd Casting om några tips för den som vill pröva lyckan framför kameran.

Hur bör man förbereda sig inför en provfilmning?

- Det är ju en helt annan sak att bli kallad till en provfilmning och få en text i förväg än att gå på en öppen casting. Inför "Vikings"-castingen kan man ju inte förbereda sig alls. Där kommer vissa utvalda, de vi tror på som kandidater för rollerna, få text på plats. Det man kan förbereda är att presentera sig själv kort på engelska. 

- Har du fått text i förväg ska den sitta som ett rinnande vatten. Så att du är fri att ta regi när du kommer till provspelningen. Viktigt är förstås att du inte läst in den på ett vis som du sen inte kan ändra. Du måste vara flexibel för att göra scenen på olika vis.

Ska man tänka på vad man har på sig? 

- Ja, det tycker jag man ska. Då menar jag inte att man ska komma utklädd till viking, i det här fallet är det nog bäst att klä sig lite neutralt, gärna linne under om man behöver visa lite hur man  är byggd rent fysiskt (och att man helst inte har fullt tatuerad överkropp!)

Vad är det värsta misstaget man kan göra på en provfilmning?

- Har du fått text att förbereda är det värsta misstaget att inte ha förberett den ordentligt, att komma till provfilmning och inte kunna texten. Det är fullkomligt slöseri med allas tid. På en casting som denna där du inte har en text i förväg vet jag inte vad det skulle vara. Att vara otrevlig kanske. Det går ju bort!

Till ”Vikings” söker ni killar som är max 23 år, över 183 cm, blonda och skandinaviska till utseendet. Många har frågat: hur noga är det att man matchar alla kriterier?

- Gällande den här annonsen så är det väldigt viktigt! Att man är 32 och kan se yngre ut om man rakar sig är önsketänkande. Här handlar det om att vi har en skådespelare som är 23 år (Alexander Ludwig) som spelar den äldsta brodern och då måste de andra rimligtvis se yngre ut. 

- Vi har också skrivit i annonsen att man behöver ha genuin skådespelarerfarenhet. Det är stora roller och vi vet att det krävs mycket för att axla en sådan roll. Har man en stark längtan och önskan om att prova på livet som skådespelare så är mitt enda tips att ta kurser eller gå med i någon teatergrupp och testa på vad det är och vad det innebär. Det kan verka som ett glamoröst yrke när man ser det färdiga resultatet. Men det är ett hantverk som ligger bakom och det är något man behöver träna på.

Har du några fler tips till de som ska söka till ”Vikings” i veckan?

- Till de som dyker upp 1-2 juli vill jag be om tålamod, för det kommer bli väntan och många sökande! Ta med vattenflaska och något att äta så du inte kroknar lagom tills det är din tur! Jag hoppas också på förståelse för att om man inte stämmer på sökkriterierna så kommer vi inte ha möjlighet att ta in för provfilmning.

- Mitt viktigaste tips är att inte kontakta oss casting directors när som helst på dygnet eller helger! Läs igenom ordentligt vad vi söker så slipper vi bombarderas av frågor ni själva kunnat hitta svar på i annonsen, säger Catrin Wideryd. 

Läs mer om castingen till ”Vikings” här!

| 29 juni 2015 08:00 |