Skribent

Emil Skelterwijk

16 oktober 2013 | 19:01

Så klär du dig för en filmpremiär

Emil Skelterwijk guidar till the do:s and don't:s när du ska klä dig för en premiär.

Gala. Glamour. Kändisar. Röda mattan. Allt finns på en filmpremiär. För en vanlig dödlig känns det alltid lite extra exklusivt att gå på en films premiärdag. Det är dock viktigt att veta att det inte är vad som helst som funkar att ha på sig på en sådan speciell tillställning. Mormors stickade yllekofta med kattmotiv på magen tillhör plagg som resulterar i omedelbar hängning på torget. Så för dig som helt saknar kunskap om rådande stil inför en galapremiär i filmens tecken, kommer nu här lite anvisningar:

Inga självlysande tröjor

En gång i en svunnen tid befann jag mig på en filmpremiär där någon "moderiktig" pajas bar en självlysande skelettröja. Inte nog med att den från ett estetiskt perspektiv fick en att höja duktigt på ögonbrynen så sken den i biomörkret mer än självaste duken. Så för att undvika en halvfull popcornlåda i nacken - slopa självlysande tröjor!

Blänkande skor

Om du så hade tänkt gå i finskorna, stövlarna eller rent av sandalerna så finns det en betydelsefull detalj du måste komma ihåg: Putsa dem! Så länge dina fotbeklädnader blänker som den mest utmärkande stjärnan på himmeln så är du automatiskt mattans kung. Mycket också på grund av att hygienteknikerna slipper rengöra röda mattan allt för länge vid midnatt!

Glöm OnePiecen hemma

Jag förstår att film ibland kan förknippas med mys och bekvämt, men att vandra in på röda mattan med en skrikrosa onePiece är förenat med dödsstraff... i vissa länder... som jag för närvarande inte kan nämna på rak arm. Filmpremiärer betyder kläder som ska luta åt det mer eleganta hållet, inte åt husvagnssemester hållet!

En blinkning till filmvärlden

Om du inte väljer de mer klassiska plaggen som full kavajmundering eller glimrande galaklänning, så kan ett frikort vara någon form av plagg som lite snyggt flirtar med filmvärlden. Det vill säga om det inte är en "Pirates of the Caribbean"-tröja med ett självlysande skelett!

Stora utmärkande smycken

Detta är ett tecken på att du har gjort det här förr. Du vet vad som lockar paparazzisnubbarna. Du blir premiärens absoluta mittpunkt med skimrande smycken i skyhöga karat-antal. Men se upp, låt det inte gå till överdrift. Det sista du vill är att se ut som en julgran en överexalterad 5 åring klätt!

Så vad har vi lärt oss av detta? Att skönhet kommer inifrån? Inte just i det här fallet. Här handlar det om att se ut som att du tillhör skaran av människor som ska in och se en film på premiären och då handlar allt om yttre prydning. Det sista du vill är att Expressens modeexpert skriver dagen efter: Jag vet inte vad som var värst, den självlysande OnePiecen med de 240 olika halsbanden eller att den jävlen inte hade putsat skorna!

| 16 oktober 2013 19:01 |