Film

Skribent

Emil Skelterwijk

31 juli 2013 | 19:30

Så bygger du din egen "Pacific Rim"-robot

Emil Skelterwijk guidar dig genom några enkla (nåja) steg för att bygga din egna superrobot.

Vi är många som sitter som på nålar för att se om resultatet av Guillermo del Toros "Pacific Rim" blir fågel, fisk eller mittemellan. Själv hoppas jag på den största örn som någonsin uppenbarat sig för det mänskliga ögat. Som ni kanske märker är jag, likt många andra, svag för både monster och robotar. Ju större i proportion till bioduken, desto bättre.

Så för att stilla hungern inför premiären har jag kommit fram till hur man gör sin egen jätterobot. Ingen tidigare byggerfarenhet krävs, bara en stor dos viljekraft och en massa tålamod. Så sjukanmäl dig från jobbet, rensa spargrisen och släng på dig arbetshandskarna: det är dags att tillverka en "Pacific Rim"-robot!

Arbetsyta

Till att börja med måste du se till att du har en stor och fin arbetsyta att jobba på. En fotbollsplan borde räcka. Sen är det inte direkt något projekt man sätter tänderna i själv. Ta gärna hjälp av någon arbetslös son/släkting/vän/husdjur. Det kommer bli en hel del bära och då är det bra om man är två. Glöm inte heller bort att kolla vart din kommun står i frågan "jätterobotar". Kan vara bra att veta så att du inte vaknar upp en natt av att flygvärnet bombar baksidan av ditt hus.

Metall

Som du kanske kan förstå så behövs det en nästintill astronomisk summa ton metall för att kunna bygga ihop din robot. Detta hittar du hos din lokala bygghandel eller skrottipp. Se till att du har det största tillåtna släpet till din bil så att du slipper köra fram och tillbaka så många gånger. Jag är ingen plåtmetallexpert men jag tror de flesta i sortimentet fungerar. Men försök så gott det går att hålla det enhetligt. Det blir trist om din robot i slutändan ser ut som Jocelyn Wildenstein.

Lampor

Det kommer behövas en del lampor också. Allt från stora strålkastarljus till små halogenlampor i alla dess färger. För att hålla på slantarna (som jag lovar kommer sticka iväg), så gå gärna runt i kvarteret och fråga grannarna om de kan tänkas skänka någon glödlampa eller julgransljus. Och det som du inte finner hos grannarna, får du helt enkelt ersätta med värmeljus. Billigt och miljövänligt.

Motor

En ordentlig, robust motor lär behövas som kan driva en 100 meters metallman utan några problem. Gärna en bensinsnål sådan. Detta tillhör en av de svårare beståndsdelarna att hitta, men har du tur kanske du hittar någon gammal flygplansmotor billigt på Blocket. Om inte får du helt enkelt slita upp motorn från din bil!

Arbetsprocessen

När du till sist fått ihop alla komponenter, är det bara att sätta igång att svetsa. Om du inte är van vid en svets och heller inte vill utsätta din son/släkting/vän/husdjur för maskinen, då rekommenderar jag att du använder silvertejp. Gärna dubbellager. Lampor och motor placeras efterhand som din jätterobot börjar formas.

Slutresultat

Så till sist, flera år och lån senare, står du där med en jätterobot som knappt når taket på ditt hus. En kreation som kanske inte är så värst lik "Pacific Rims" Jaegers, men som du ändå är ganska stolt över. Innan du testkör den och jämnar ditt hus med marken, så fundera du på om du inte glömt något... Kanske ett styrsystem? Alldeles riktigt! Det är lätt hänt att man glömmer något sådant i all hast. Tyvärr kostar ett sådant mer än Sveriges BNP och du är då redan för evigt fast i bankens fotboja.

Så med allt detta i åtanke kanske det är bättre att bara skita i sin egen "Pacific Rim"-robot och istället låta biografens 3D-glasögon få dig att tro att du står bredvid en jätterobot. Jag tror det är det bästa alternativet rent ekonomiskt och logiskt.

Missa inte nästa vecka då vi lägger en hel artikel på att uppmana dig att bygga en fullskalig dödsstjärna för att sedan i slutet avråda dig!

| 31 juli 2013 19:30 |