Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

1 mars 2023 | 21:00

Eftersnack: Skakig start på den tredje säsongen av "The Mandalorian"

Mandalorien är äntligen tillbaka! Första avsnittet är både vacklande och lovande, samt bjuder på en kul "Terminator"-referens. Varning för spoilers.
Din Djarin - även känd som titelns Mandalorian - är tillbaka efter två års frånvaro. I slutet av förra säsongen visade han sitt ansikte, vilket är strikt förbjudet, så nu måste han botgöra. Enda sättet är att bada i en källa på mandaloriernas före detta hemplanet Mandalore. Dessvärre är den planeten ödelagd och förgiftad. Det är i alla fall vad som sägs, men Mando tänker undersöka saken själv, men behöver lite hjälp från sina vänner. Mycket lovande!
 
Med sig på resan har han Grogu, bättre känd som Baby Yoda. Hoppas att alla “The Book of Boba Fett” för annars är den enkla saken nog förvirrande, då förra säsongen slutade med att den söta gröningen lämnades till Luke Skywalker för att gå i jediskola. I “Boba Fett” hoppar han dock av utbildningen för att återvända till Mando vilket fick det hela att kännas både aningen meningslöst, men också som ett marknadsföringsknep för att få folk att titta på “Boba Fett”.
 
 

Ett problem med Star Wars-serierna på Disney+

 
Det är ett problem i allmänhet sen Disney+ började göra Star Wars-serier: om du inte sett allt får du inte ut lika mycket av den serie du tittar på. Jag hoppas att allt som hänt på Mandalore kommer förklaras bra, men oroar mig lite för de som inte tagit sig an de animerade serierna. Vilket är en rätt stor del av publiken.
 
Kommer ni ihåg Jabba the Hutts fula lilla apdjur? Får en cameo! Kommer ni ihåg den pyttelilla droidmekanikern från "Rise of Skywalker"? Ett gäng såna dyker upp. Cara Dune som spelades av den sparkade Gina Carano? Snabb shout-out för att förmodligen aldrig nämnas igen.
 
Kommer du ihåg droiden IG-11 då? Inte? Denna långsmala lönnmördardroid var med i tre avsnitt av den första säsongen, blev omprogrammerad så att han ville skydda Baby Yoda, och dog sedan heroiskt. Förmodligen har du inte tänkt på honom sen dess, men nu är det väldigt viktigt att Mando hittar reservdelar för att återuppliva den. Mindre lovande! 
 
Man kan bara hoppas att det löser sig snabbt och smidigt i nästa avsnitt, för om droidens återupplivande blir en långkörare kommer jag skrika. 
 
 

Ett hattigt första avsnitt

 
Det är, som ni hör, ett hattigt första avsnitt. Mando flänger från plats till plats för att träffa en utmattande mängd bekanta personer vars namn du förmodligen glömt på bara en halvtimme. Det är mycket “notera det här, det kommer bli viktigt senare”, men lite spänning eller emotionell vikt.
 
Det mest intressanta är att det antyds att fokus den här säsongen kommer att ligga mer på Mandalorernas före detta hemplanet, och förhoppningsvis även deras kultur. Vilket varit en av de mest intressanta sakerna i serien. Det borde även kunna innebära att “The Mandalorian” återgår till att vara sin egen grej, snarare än att knyta an till allting annat som händer i Star Wars-universumet. Lovande det med, men inte säkert!

En oroväckande trend med Star Wars-serierna illustreras perfekt fem minuter in. En pojke håller på att sväras in som Mandalorian och få sin hjälm. Det känns värdigt och stämningsfullt, men cermonin avbryts av att ett random krokodilmonster (vad har hänt med specialeffektsbudgeten?!) kommer ur ingenstans och måste besegras. Det är som att seriens skapare inte tror att publiken kan fokusera längre än några minuter utan en actionscen.
 
Starten på säsong tre är med andra ord inte särskilt stark, men känns inte heller förödande. This is fortfarande the way - hoppas jag.
 
Nya avsnitt av "The Mandalorian" släpps onsdagar på Disney+. Vad tyckte ni om säsongspremiären?
| 1 mars 2023 21:00 |