Serie

Skribent

Alexander Kardelo

14 januari 2021 | 18:30

Vi har smygtittat på Marvels "WandaVision" - vad sjutton pågår?

Från bombastiska äventyr på bioduken till en svartvit sitcom? "Wandavision" är något av det mest udda som hänt MCU (och jag gillar det). Läs några spoilerfria tankar om avsnitt 1-3.
Sist vi såg superhjältarna Wanda Maximoff och Vision var det i en storslagen ”Avengers”-film på bio. Nu flyttar de in i tv-rutan och kontrasterna kunde inte vara större.

”WandaVision” börjar som en charmig svartvit sitcom som hämtad från 50-talet. Wanda och Vision lever den amerikanska drömmen i en äppelpajsdoftande förort, tokkära, nyinflyttade - och ack så tokigt det blir när de försöker dölja sina superkrafter från nyfikna grannar. Det är svårt att passa in när den ena kan trolla och den andre är lila.
 
 
Man lånar ogenerat från klassiska komediserier som "I Love Lucy" och "Bewitched" medan handlingen hoppar från 50- till 60- och 70-talet. Ett nytt årtionde tolkas i varje avsnitt, fastän karaktärerna knappt har åldrats. Serien går helhjärtat in på sitcom-spåret med pålagda skratt, klämkäcka skämt och cheesy specialeffekter.

Det här är så långt från de bombastiska upptågen i MCU som man kan komma. Och jag skulle absolut inte ha något emot en ”riktig” komediserie med Marvels superhjältar i den här stilen. Så modigt ändå av Marvel att driva med sig själva.
 
 

Det är något som skaver bakom den glättiga fasaden

 
Snart blir det ändå tydligt att något inte står rätt till. Wanda och Vision kan till exempel inte minnas varifrån de flyttade, eller hur länge de har varit gifta. Man vill bara se nästa avsnitt, och nästa och nästa, för att få veta hur ”WandaVision” passar in i det enorma pussel som är MCU.

Varje avsnitt ger oss en (frustrerande liten) hint om... ja, vad? En konspiration? Ett alternativt universum? En lycklig dröm eller en ondskefull hallucination som drabbat Wanda?
 
 
Ett slags mörkt mysterium lurar ständigt i kulisserna och får upplägget att kännas lika fejk som ”The Truman Show”, och möjligen lika dystert som ”Black Mirror”. Det ryktas om kopplingar till den kommande filmen "Doctor Strange and the Multiverse of Madness".
 
Många frågor väcks. En del skratt blir det på vägen. Jag gissar och hoppas på spännande fan-teorier under säsongens gång!
 
  
 
De två första avsnitten av ”WandaVision” kan ses redan i helgen på Disney+. Totalt består säsongen av nio avsnitt. En prenumeration kostar 69 kr i månaden eller 689 kr för ett helår. Börja prenumerera på disneyplus.com.
| 14 januari 2021 18:30 |