Skribent

MovieZine.se

27 september 2013 | 17:30

Ryskt fokus på Göteborgs filmfestival

Dessutom har det kontroversiella konstnärskollektivet Pussy Riot skapat 2014 års festivalaffisch.

Under Bokmässan i Göteborg presenterades tidigare 2014 års festivalkonstnär - kollektivet Pussy Riot - samt temat för den 37:e festivalen. Det blir ett ryskt fokus under festivalen.

Avtäckningen manifesterades med hjälp av ett hundratal volontärer inne på mässan för att hedra Pussy Riot och deras arbete för yttrandefrihet och demokrati.

- Vi har valt Pussy Riot som affischkonstnär för att rikta strålkastarljuset mot den ryska filmen, men också för att tydligt ta ställning för filmskapares arbetsvillkor. Det är en avgörande framtidsfråga för hela det globala samhället att yttrandefrihet och mänskliga rättigheter respekteras alltid, överallt, för alla, förklarar festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla.

Pussy Riot säger följande om affischen:

- Vi skapade bilden på nyårsafton 2012. Vi bestämde oss för graffiti som föreställde en feministisk symbol på en rysk gata, eftersom Ryssland behöver en feministisk rörelse.

Vad gäller filmprogrammet så kommer det innehålla ny kort och lång spelfilm av några av de mest intressanta ryska regissörerna. Det kompletteras med ett brett urval rysk dokumentärfilm med perspektiv på det ryska samhället. Under filmfestivalen kommer den ryska filmen, kulturklimatet och samhällsutvecklingen även att tas upp under flera seminarier med inbjudna filmskapare och andra gäster.

Göteborg Film Festival 2014 pågår mellan 24 januari - 3 februari. Programmet presenteras i sin helhet i början av januari.

| 27 september 2013 17:30 |