Skribent

Alexander Dunerfors

31 mars 2014 | 15:01

Rysk och finsk filmfestival kommer tillbaka

I helgen startar Sveriges finskaste filmfestival YksiKaksiFilmi samtidigt som ryska KinoRurik firar 15 år.

Det blir en späckad biohelg för de som inte får nog av rysk eller finsk film. Två festivaler är tillbaka med fullmatade program.

Mellan 3 och 6 april pågår finska YksiKaksiFilm på bio Sture i Stockholm. Totalt visas fem spelfilmer, två dokumentärer och två barnfilmer som bjuder på berättelser om vänskap, rivalitet, uppväxt, skolkning och egensinniga surrealister, bland mycket annat. Årets öppningsfilm är "Nej tack" ("Ei kiitos"), och huvudrollsinnehavaren Ville Virtanen gästar festivalen.

Liksom förra året ger sig YksiKaksiFilmi ut på turné. Sveriges finskaste filmfestival kommer att besöka nya orter inom kort. Läs mer på YksiKaksiFilmi.se »

Mellan 4 och 13 april pågår den ryska filmfestivalen KinoRurik i Stockholm och i Uppsala. Årets festival firar 15 år och bjuder på såväl ryska klassiker som nya produktioner. "Oblomov", "The Treasure of Lake Kaban" och "American Daughter" är några av de filmer som kommer att visas under årets festival.

- Årets filmer vill förmedla det äkta Ryssland, detta genom att skildra livet och den ryska mentaliteten, tankar och känslor, likväl som Rysslands rika kulturliv och mångsidiga historia, säger festivalens volontär Jeanna Fransén.

Filmerna visas på Filmhuset i Stockholm och Slottsbiografen i Uppsala. Läs mer på KinoRurik.nu »

| 31 mars 2014 15:01 |